Thuisonderwijs door coronavirus, veel gestelde vragen

De afgelopen dagen hebben we veel mails ontvangen. Omdat we begrijpen dat het thuisonderwijs veel vragen oproept, proberen we in dit artikel de meest gestelde vragen te verzamelen en te beantwoorden.

Dit artikel wordt dan ook regelmatig geüpdatet. Heb jij een vraag? Stuur die dan in via ons contactformulier.

Wat wordt van ouders verwacht?

Harde verwachtingen zijn er niet. Dat kan ook niet, want ouders hebben het druk zat met eigen werk en het opvangen van hun kinderen.

Wat ouders zouden kunnen doen om het thuisonderwijs goed vorm te geven is zorgen voor een goede leeromgeving in huis en het opstellen van een dag- of weekrooster. Lees ook ons centrale artikel: Thuisonderwijs door coronavirus.

 

Hoe gaat het verder na het Coronavirus?

Voorlopig zijn de scholen dicht. Hoe dit verder gaat is nu alleen koffiedik kijken. Er lijken vooralsnog twee scenario’s mogelijk te zijn:

1 De scholen gaan weer open en de periode van thuisonderwijs is minimaal geweest, waardoor de lessen hervat worden. Hier en daar zullen achterstanden worden weggepoetst door de leerkracht, in overleg met de ouders.

2 De scholen blijven nog langer dicht en er is sprake van maanden geen onderwijs. De regering zal dan met plannen en ideeën komen om het onderwijs weer glad te strijken.

 

Mijn kind moet de Eindtoets maken. Hoe gaat dat?

Op 18 maart werd bekend dat het ministerie van Onderwijs de Eindtoets voor groep 8 dit jaar heeft afgelast. Kinderen in  groep 8 hoeven dus geen Eindtoets te maken.

Wat kinderen in overige groepen moeten doen met het oog op de Cito Eind (juni), is nog niet duidelijk.

 

Hoe voorkom ik achterstanden?

Door zoveel mogelijk van het thuiswerk te doen dat de school opgeeft voorkom je dat je kind straks achter de feiten aanloopt. Of de lesstof goed overkomt is natuurlijk gissen. Wil je voorkomen dat je kind de Cito’s aan het einde van het schooljaar slecht maakt? Dan kun je overwegen om die te trainen.

Bekijk ook onze pagina’s over thuisonderwijs per leerjaar:

 

Van school moet mijn kind nu veel achter de computer. Hoe ga ik om met schermtijd?

Veel ouders hebben afspraken over schermtijd. Wij gaan ons niet bemoeien met die afspraken, maar willen wel meegeven dat als scholen om schermtijd vragen, dit een doel heeft: onderwijs geven. Niemand heeft gevraagd om deze maatregelen, we moeten het er allemaal  mee doen. Als onderwijs te geven en te verbeteren is door extra schermtijd te geven, kan dat ook als voordeel gezien worden. Probeer in ieder geval schermtijd zoveel mogelijk af te wisselen met speeltijd (zonder schermen).

 

Hoe halen we straks het niet gegeven onderwijs in?

Op deze vraag is nog geen duidelijk antwoord te geven. Dat er een hiaat zal zijn, is vrij zeker. Welke maatregelen scholen en de regering gaan nemen om die hiaten te dichten, is nog niet bekend.

 

Heb jij ook een vraag? Neem dan contact met ons op.

Reageer!