Een effectieve ondersteuning thuis is belangrijk voor het succes van kinderen tijdens de afname van Cito-toetsen op school. Door thuis te helpen de Cito-toetsen te oefenen, kan een kind beter beslagen ten ijs komen. Ook zal je zien dat kinderen die thuis oefenen minder stress ervaren en meer zelfvertrouwen hebben. Dat vertaalt zich in de resultaten van de toetsen.

In dit artikel voorzien we ouders van tips en suggesties om hun kind te ondersteunen bij het oefenen voor de Cito-toetsen van groep 3 tot en met 8, de Leerling in Beeld-toets en de Doorstroomtoets van groep 8.

Gebruik van oefenmateriaal

Een van de beste manieren waarop ouders hun kinderen kunnen ondersteunen bij het oefenen voor Cito-toetsen is door gebruik te maken van oefenmateriaal zoals oefenboeken. Dit materiaal biedt kinderen de mogelijkheid om hun vaardigheden te oefenen en te versterken in een vertrouwde omgeving.

Bureau Bijles heeft voor elke groep en voor elk vak oefenmateriaal beschikbaar. Het oefenmateriaal past bij elke toets (Cito-toets, Leerling in Beeld, IEP-toets, Doorstroomtoets en methodetoets) en wordt jaarlijks door vele ouders ingezet om de vaardigheden te verbeteren en het zelfvertrouwen te laten groeien. Bekijk het oefenmateriaal via de links hieronder:

Voordelen

De voordelen van ons oefenmateriaal volgens ouders:

  • De lesstof sluit goed aan bij het niveau van mijn kind.
  • Door te oefenen weet ik zelf ook  beter wat mijn kind allemaal leert op school en kan ik samen met hem de stof doornemen om hem voor te bereiden op alle belangrijke toetsen.
  • Mijn kind vindt het zelf heel prettig om te oefenen, want nu weet ze wat er allemaal wordt verwacht en zijn de toetsen zelf niet zo spannend meer.
  • Het fijne van de oefenboeken is dat je met een paar opgaven per dag al heel veel verschil kan maken.

Structuur en routine

Wie de Cito-toetsen oefent met zijn kind, heeft structuur en routine nodig. Door regelmatig en consistent te oefenen, kunnen kinderen hun vaardigheden opbouwen en vertrouwen ontwikkelen in hun vermogen om de toetsen met succes af te leggen. Het wordt dan meer en meer een gewoonte die kinderen ook vanzelf op leren pakken.

Aanmoediging en positieve feedback

Ouders kunnen hun kinderen aanmoedigen en positieve feedback geven tijdens het oefenen voor toetsen. Het benadrukken van de inzet en doorzettingsvermogen van kinderen, ongeacht de resultaten, kan hun zelfvertrouwen vergroten en hun motivatie om te leren versterken. Onderschat nooit het effect van positieve feedback op je kind!

Samenvatting

Een effectieve ondersteuning thuis kan heel goed helpen bij het succes van kinderen tijdens Cito-toetsen die ze moeten maken. De Cito-toets oefenen heeft tot doel om de toetsstof eigen te maken, achterstanden in te lopen, vaardigheden aan te scherpen, zelfvertrouwen te doen toenemen en stress te doen afnemen. Je kan als ouder ondersteunen door gebruik te maken van ons oefenmateriaal. Dat wordt jaarlijks door heel veel ouders ingezet om hun kind optimaal voor te bereiden op alle belangrijke toetsen van school. Met slechts een paar minuten per week kun je al heel veel verschil maken.