In groep 6 wordt tweemaal een Cito-toets afgenomen. Deze Cito-toets brengt in kaart hoe het is gesteld op het gebied van taal (spelling, woordenschat en begrijpend lezen) en rekenen.
Wat wordt er precies getoetst, wanneer vinden de toetsen plaats en hoe kun je als ouder je kind goed voorbereiden op deze Cito-toetsen?
Inhoudsopgave
Inhoud van de Cito-toetsen in groep 6
Tweemaal per jaar worden de Cito-toetsen van het leerlingvolgsysteem (LVS) afgenomen bij alle kinderen op de basisschool, dus ook in groep 6.
Scholen zijn vrij om deze toetsen zelf in te plannen, maar over het algemeen komt het neer op:
- 3 toetsmomenten van 1 uur voor rekenen
- 2 toetsmomenten van circa 30 minuten voor spelling
- 2 toetsmomenten van circa 45 minuten voor begrijpend lezen (alleen in januari)
- 2 toetsmomenten van circa 30 minuten voor woordenschat
Kinderen maken dus 9 schriftelijke toetsen.
Cito-scores
De scores van deze Cito-toetsen zijn vooral voor de school belangrijk. Aan de hand van de uitslag kunnen leerkrachten bepalen welke leerlingen goed zijn meegekomen met de lesstof van het afgelopen half jaar.
Er kan bepaald worden of de vaardigheidsgroei van kinderen voldoende was.
Afhankelijk van de Cito-scores zijn er drie scenario’s.
-
Verwachte toetsscore
De leerling scoort binnen de lijn der verwachting. Niet hoger en niet lager. In dat geval zal het kind gewoon doorgaan met leren zoals het hiervoor deed, zonder extra uitdaging of ondersteuning.
-
Hogere toetsscore dan verwacht
Scoort een leerling ineens een stuk hoger? Dan kan het zijn dat de leerkracht extra werk aan gaat bieden. Deze plusmaterialen dienen ervoor om kinderen die verder zijn dan de lesstof goed uit te dagen. Vaak is er plusmateriaal voor zowel rekenen als taal en spelling voorhanden.
Een bekend voorbeeld van Plusmateriaal voor rekenen is Rekentijgers. Hierin komen sterke rekenaars voor wiskundige raadsels en vraagstukken te staan die ze op moeten lossen.
-
Lagere toetsscore dan verwacht
Ook kan het zijn dat een leerling keldert in de score. In dat geval onderzoekt de leerkracht waar dit aan ligt en kan er ondersteuning komen. Dit kan in de vorm van extra oefenwerk voor thuis zijn, maar ook door middel van remedial teaching.
Wat er precies gebeurt is altijd afhankelijk van de leerkracht en de school en zal in overleg met ouders gebeuren.
Twee toetsmomenten
Waarin verschillen de twee toetsmomenten in groep 6 van elkaar? Er is een M6-toets en een E6-toets.
De M6-toets wordt afgenomen in het midden van het schooljaar. Dat is in januari. Deze toets is de eerste echte meting in groep 6 en kijkt dus in hoeverre een kind zich ontwikkeld heeft sinds de E5-toets, die nog in groep 5 afgenomen werd.
De E6-toets is aan het einde van het schooljaar, meestal in juni. Deze toets dient als beginsituatie voor groep 7 en geeft de leerkracht een goed beeld van de huidige stand van zaken.
Wanneer een kind in groep 7 ineens extra ondersteuning krijgt voor een bepaald vak, kan dat dus voortkomen uit de Cito-toets die nog in groep 6 werd gemaakt.
Vaardigheden op de Cito-toetsen van groep 6
Welke vaardigheden worden er zoal getoetst op de Cito-toets van groep 6? Dat zijn er aardig wat. De belangrijkste en voornaamste sommen we, per vakgebied, voor je op.
Rekenen
- Rekenen met grote getallen tot 10.000 (M6 en E6)
- Overschrijding van duizendtallen middels optellen en aftrekken (M6) en vermenigvuldigen en delen (E6)
- Rekenen met breuken door optellen en aftrekken (M6) en zijdeling met delen en vermenigvuldigen (E6)
- Maten en gewichten, basis (M6) en bewerkingen (E6)
- Verhoudingen en schalen (M6 en E6)
- Aflezen van grafieken en diagrammen om rekenvragen te beantwoorden (M6 en E6)
Spelling en grammatica
- Het foutloos schrijven van diverse categorieën, waaronder klankwoorden, regelwoorden en weetwoorden (M6 en E6)
- Het juist vervoegen van werkwoorden in de tegenwoordige tijd (M6) en verleden tijd (E6)
- Persoonsvorm en onderwerp uit een zin kunnen halen (M6 en E6)
Woordenschat
- De betekenis aan een woord kunnen koppelen (M6 en E6)
- Woorden kunnen categoriseren (M6 en E6)
- Bepalen welke woorden bij elkaar horen en welke niet (M6 en E6)
Begrijpend lezen
- Hoofdgedachte uit een tekst halen (M6)
- Doel van een tekst bepalen (M6)
- Informatie uit een tekst kunnen ordenen (M6)
- Feiten en meningen kunnen onderscheiden (M6)
(Voor begrijpend lezen in groep 6 hebben we een apart oefenboek samengesteld. Je leest er meer over in dit artikel.)
Voordelen van de Cito-toetsen
Ten opzichte van de gewone methodetoetsen hebben de Cito-toetsen enkele voordelen, zowel voor de leerkrachten als voor de kinderen.
- Er wordt getoetst over een langere periode, wat een beter beeld geeft op de lange termijn.
- De Cito-toetsen zijn dusdanig opgebouwd dat leerkrachten makkelijk kunnen achterhalen waar leerlingen nog moeite mee hebben. Er is dus gerichter te oefenen en huiswerk te geven.
- Ouders krijgen per half jaar een goed beeld van de tussenstand van hun kind.
- Kinderen worden op een zeer directe manier getoetst, waarmee ze kunnen laten zien wat ze beheersen (en wat nog niet).
Helpen bij de voorbereiding
Natuurlijk wil je als ouder dat je kind het beste kan maken van de Cito-toetsen. Als ouder kun je helpen door de toetsstof die je kind moeilijk vindt, samen te bespreken. Door samen te kijken naar deze oefeningen, kun je makkelijker inspringen als het mis dreigt te gaan.
Ook kun je besluiten om de Cito-toets van groep 6 te gaan oefenen. Je bereidt je kind dan heel goed voor op de Cito-toetsen van M6 en E6. Daardoor zal je kind minder stress ervaren, weten wat er van hem of haar verwacht wordt en tijdens de toets het beste laten zien.
Het voordeel van tijdig oefenen is dat je eventuele hiaten nog weg kunt halen door hier extra op in te zetten.
Oefenboeken Cito-toets groep 6
Wil je de Cito-toets van groep 6 met je kind oefenen? Bureau Bijles biedt drie oefenboeken aan: een oefenboek voor M6, een oefenboek voor E6 en een combinatie van beiden.
Hieronder zie je enkele fragmenten van beide oefenboeken.
Extra oefenen voor de Cito-toets van groep 6?
Bestel hieronder het fysieke of digitale oefenboek voor M6, E6 of de combinatie en profiteer van het uitgebreide oefenmateriaal voor een goede voorbereiding op de Cito-toetsen in groep 6.
(Voor onze digitale producten wordt u vanzelf doorgestuurd naar betalingsprovider PayPro. Voor onze fysieke boeken wordt u automatisch doorgestuurd naar BoekenBestellen.nl)
Prettig werkbaar oefenboek, mooi vormgegeven en praktisch in gebruik.
Dit oefenboek was precies wat we nodig hadden om onze dochter verder te helpen op school. Ze snapte nooit zo veel van rekenen (breuken en de klok) en dat zit er nu beter in. Het is ook fijn dat het oefenboek zich splitst in zowel de eerste helft van groep 6 als de tweede helft van groep 6. Zo weet je als ouder ook even wat belangrijker is op dat moment.
Lekker dik pakket zat er bij de post. Zoveel oefenstof krijg je niet zo snel en dat is een groot voordeel. Toen we eenmaal door hadden waar onze dochter steeds op vastliep hebben we veel gerichter kunnen helpen omdat er nog stof genoeg was!
mijn zoontje in groep 6 heft goed kunnen werken met dit oefen boek.
Afgelopen schooljaar hebben we alle lesstof onderhouden met het oefenboek van groep 6. Dat was erg fijn werken. De resultaten van onze zoon gingen echt omhoog. Vooral omdat we heel gericht hebben kunnen oefenen. Begrijpend lezen was echt een meerwaarde, want daar werd op school vrijwel niets mee gedaan. Maar ook de typen sommen bij rekenen zijn fijn om te weten.
Ik beveel dit boek aan aan de ouders van groep 6.
Na een turbulent jaar in groep 5 waarbij het de vraag was of dochter door kon of niet toch besloten dit boek te nemen. Nu in groep 6 kunnen we echt goed bijspringen en snapt ze het een stuk beter. Wat ze op school leert kunnen we nu makkelijk thuis herhalen en oefenen.
Hoeveel tijd zou je moeten besteden aan oefenen?
Dat hangt af van het onderdeel in kwestie en hoe lang je kind het vol houdt. Advies is om vooral naar je kind te kijken. De één kan zich een uur of langer concentreren, de ander haakt na een kwartier af. Kijk naar wat werkt!
Praktisch, mooi vormgegeven en plezierig om uit te werken. Duur, dat wel.
Plezierig oefenboek om uit te werken, omdat het zo compleet is. Het bevat alle belangrijke vakken die in groep 6 aan bod gaan komen en bereidt echt goed voor op de beider Cito-toetsen.
Het oefenboek is erg dik en bevat allerlei taakjes voor groep 6 leerlingen. Het is een voordeel dat je onderscheid maakt in midden groep 6 en eind groep 6, want zo wist ik wat belangrijk was om te oefenen.
Er ploft wel iets op mat met dit dikke oefenboek, maar de inhoud is meer dan de moeite waard gebleken.
Dit is een fijn en overzichtenlijk oefenboek voor ouders met kinderen in groep 6. Allen vakken zitten er bij.
Beste redactie, ik schrijf graag een review van het oefenboek voor groep 6, omdat mijn zoon en ik er heel veel aan hebben gehad. We konden alle stof goed gebruiken en omdat er veel stof aanwezig was, hebben we heel uitgebreid kunnen oefenen en trainen. Op de laatste cito-toetsen is mijn zoon op rekenen, begrijpend lezen en spelling vooruit gegaan. Die lijn willen we vasthouden.
Het oefenboek voor groep 6 heeft mijn jongste zoon enorm geholpen het afgelopen jaar. We konden zijn ontwikkelingen op de voet volgen en zagen al snel waar het even misging. Het idee dat je als ouder bij kan sturen heb ik zelf als prettig ervaren.
We hebben altijd hulp gezocht voor onze kind. Bedankt voor de oefenboeken en de informatie die u deelt. We hebben veel gehad.
Met vriendelijke groeten, S. Tahari.
Ik wil jullie laten weten dat ik als juf van groep 6 veel ouders doorverwijs naar jullie boek. Het is een boek dat als geen ander aansluit bij wat we kinderen in groep 6 aan het leren zijn.