studievaardigheden oefenen citoHet merendeel van de leerlingen dat de entreetoets of de Cito-toets heeft gemaakt, ervaart problemen en moeilijkheden met studievaardigheden. Studievaardigheden is een bijzonder vaak, waarbij inzicht, kennis en vaardigheden elkaar continu overlappen. Studievaardigheden zijn prima te oefenen.

Informatieverwerking

Studievaardigheden kan ook gezien worden als informatieverwerking. Door middel van schema’s, tabellen, stukjes tekst, (boom)diagrammen, plattegronden, fragmenten uit de televisiegids en het telefoonboek moeten leerlingen informatie zien te achterhalen. Bijvoorbeeld wie er op de Eikbesstraat 7 woont, of welk telefoonnummer dat van basisschool De Wijsneus is.

Studievaardigheden is belangrijk

Voor kinderen worden studievaardigheden steeds belangrijker, zeker met de komst van informatieplatformen als internet. Informatie is daar volop te vinden. Maar hoe vind je nu datgene dat je zoekt? Hoe zoek je gericht? En waar vind je de juiste informatie? Die zaken staan voorop bij studievaardigheden.

Vier onderdelen

Studievaardigheden kent vier deelgebieden, die kinderen leren. Namelijk:

  1. studieteksten: een studietekst kunnen omzetten naar een diagram, of de betekenis van de tekst kunnen herleiden;
  2. informatiebronnen: diverse bronnen (zoals internet en naslagwerken) kunnen hanteren bij het zoeken naar informatie;
  3. kaarten: de weg kunnen vinden of kunnen wijzen en een locatie kunnen achterhalen;
  4. schema’s, tabellen en grafieken: informatie uit schema’s, tabellen en grafieken af kunnen lezen om vragen te beantwoorden of om deze informatie om te zetten.

Studievaardigheden oefenen voor de Cito-toets en Entreetoets

Omdat veel kinderen moeilijkheden ervaren bij studievaardigheden kan het geen kwaad om studievaardigheden te oefenen. U kunt met uw kind studievaardigheden oefenen door op zoek te gaan naar geschikt oefenmateriaal voor de Cito-toets en de Entreetoets. Zo kunt u uw kind goed voorbereiden op de Eindtoetsen in groep 7 en 8. Daar gaat namelijk veel aandacht uit naar studievaardigheden.

Oefenmateriaal studievaardigheden

Ook kunt u kiezen voor een oefenpakket waarin alleen aandacht is voor studievaardigheden. Met ‘Studievaardigheden oefenen’ deel 1 en deel 2 oefent uw kind optimaal met de domeinen van studievaardigheden. Aan de hand van studieteksten, kaarten, informatiebronnen, schema’s en tabellen wordt uw kind meegenomen in leuke en leerzame opdrachten. Deze opdrachten bereiden zowel voor op studievaardigheden in de klas als op de entreetoets en de Cito-toets.

Bestel direct