Gewichten oefenen met Goudkoorts

Gewichten oefenen kan vanaf groep 7 zinvol zijn. In groep 7 gaan kinderen rekenen met gewichten. Dit onderdeel hoort bij rekenen met maten en gewichten. Eén van de lastigste onderdelen is het omrekenen van gewichten. Hierbij kan het metrieke stelsel worden gebruikt.

Om kinderen te helpen gewichten meer eigen te maken en het omrekenen van gewichten vanzelfsprekend te laten zijn, heeft Bureau Bijles een aantal spellen ontwikkeld in de serie Goudkoorts. Deze spellen gaan stuk voor stuk in op het rekenen met gewichten. Door het spelelement zullen kinderen zich nauwelijks beseffen dat ze aan het rekenen zijn.

 

Gewichten oefenen… Voor wie?

Goudkoorts kan zowel op school als thuis gespeeld worden. De bestanden zijn makkelijk te downloaden en de kaartjes uit te knippen. Het speelt het fijnst als de kaartjes worden gelamineerd (voor de vorm en stevigheid raden we aan een gekleurd papiertje aan de achterkant te doen).

Meer heb je niet nodig.

 

Goudkoorts spellenserie

Momenteel zijn er drie spellen in onze Goudkoorts-serie. Hieronder lichten we ze kort toe. In de downloadbare bestanden zit een uitgebreidere spelinstructie.

 

Goudkoorts 1 – Goud stapelen

In dit spel zijn 36 kaarten te vinden met verschillende waardes. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk goud te stapelen. Om de beurt mogen spelers een kaart trekken. Deze mag alleen boven of onder worden bijgelegd, maar niet tussen twee gewichten in.

Bijvoorbeeld: Julia heeft 35 gram en 20 gram. Ze trekt 34 gram. Die mag ze niet tussen 35 en 20 gram leggen. Julia moet dus een beurt overslaan en haar stapeltje opzij leggen en een nieuwe stapel starten.

Jochem heeft 15 gram en 30 gram. Hij krijgt 32 gram. Die mag hij boven de 30 gram plaatsen.

De speler die ‘hoogste’ goudstapel geregen heeft, wint het spel.

In het spel zitten ook lege goudklompjes. Hier kun je zelf gewichten op schrijven om het spel meer passend te maken voor individuele kinderen of groepen.

Download hier.

 

Goudkoorts 2 – Kilo’s sprokkelen

Dit spel wordt gespeeld met andere kaarten. Het doel is om zo snel mogelijk 1 kilo bij elkaar te sprokkelen.

Iedere speler krijgt 3 kaarten in de hand. De rest wordt afgedekt op tafel gelegd. Een spelronde start met de eerste speler. Die mag 4 kaarten van de afdekstapel open op tafel leggen en vervolgens één kaart uitkiezen en in de hand nemen. Wordt hiermee een kilo gevormd? Dan mag deze opzij gelegd worden en mag de speler 3 nieuwe kaarten van de stapel pakken en in de hand nemen.

Wordt er geen kilo gevormd? Dan moet de speler één van de kaarten uit zijn hand op tafel leggen.

Nu mag de volgende speler uit deze vier kaarten kiezen. Kan er een kilo gevormd worden met één van de open kaarten? Dan mag deze terzijde worden geschoven. Zo niet, dan wordt er uit de hand geruild.

Als alle spelers geweest zijn mag speler 1 nog eenmaal een kaart uit de stapel pakken en eventueel een kilo afleggen of een kaart uit zijn hand ruilen voor een kaart die open op tafel ligt.

Daarna herhaalt alles zich bij speler 2.

De winnaar is degene die uiteindelijk de meeste kilo’s gevormd heeft. Gelijkspel? Reken dan het totaal aantal kilo’s uit (je gaat er altijd wat overheen).

Lege goudklompjes kunnen gebruikt worden om de gewichten verder aan te vullen of te ruilen.

Download hier.

 

Goudkoorts 3 – Goudkwartet

Tot slot hebben we ook het aloude kwartet in deze spelvorm gegoten. Gewichten oefenen met kwartet speelt lekker makkelijk weg. De kaarten zijn zo gevormd dat elk gewicht er vier keer op voorkomt. Wie heeft ze als eerste allemaal te pakken?

Iedere speler krijgt een aantal kaarten tot de stapel op is.

Een kwartet kan gevormd worden door bijvoorbeeld 408 gram, 40,8 dag, 4,08 hg en 0,408 kg.

De startspeler mag vragen om een kaart uit de categorie die hij zelf in handen heeft. Is het antwoord ‘ja’, dan krijgt hij die kaart. Is het antwoord ‘nee’ dan is de beurt aan degene die bevraagd werd.

Het spel eindigt als alle kwartetten verzameld zijn.

Ook hier zijn lege goudklompen bij om meer kwartetten vorm te geven.

Download hier.

 

Uitbreidingen

Heb jij nog andere ideeën die je graag uitgewerkt ziet worden? Laat een reactie achter en wie weet breiden we onze collectie Goudkoorts snel uit.

Reageer!