Heeft jouw kind dit jaar de Cito-toetsen weer te maken? Een goede voorbereiding is essentieel voor meer succes tijdens de belangrijkste toetsen van school. In dit artikel bespreken we een aantal praktische tips en strategie├źn voor ouders om hun kinderen te helpen zich goed voor te bereiden op de Cito-toetsen en Leerling in Beeld.

Gestructureerde aanpak

Om te beginnen is een gestructureerde aanpak van zeer groot belang als je samen gaat voorbereiden op zowel de Cito-toetsen als ook op de methodetoetsen. Je kunt als ouder een planning opstellen waarin je je kind leert aan te geven welke onderwerpen en vaardigheden nog geleerd moeten worden. Je zal je kind hierbij moeten helpen en bevragen. Er zijn op internet dan ook volop middelen en apps te vinden om je kind te leren het oefenen voor toetsen te plannen.

Ondersteunende rol van ouders

Je hebt als ouder een belangrijke rol, maar vooral ook een ondersteunende. Neem daarom een bemoedigende houding aan en ga je kind niet vermoeien met oeverloos oefenen. Neem de tijd om te oefenen, maar overdrijf dit niet. Na een dag school is het voor de meeste kinderen ook erg fijn om even wat anders te kunnen doen, zoals spelen of sporten.

Als ouder kun je bijvoorbeeld afspreken elk weekend twee keer een half uurtje te oefenen of dagelijks twintig minuten te pakken. Het hangt hierbij af van je kind, zijn of haar werkhouding en de achterstanden die je kind op dat moment heeft. Zijn er geen achterstanden? Dan volstaat het om wekelijks een minuut of twintig te oefenen en is het vooral de bedoeling aan vinger aan de pols te houden.

Twijfel je aan je rol en of je op de goede manier bezig bent? Neem dan altijd contact op met school. De leerkracht van je kind zal je heel goed kunnen vertellen wat je kind van jou nodig heeft.

Samenwerking met school

Om te zorgen dat de voorbereiding op de toetsen van school goed verloopt, kun je samenwerken met school. De leerkracht weet als geen ander welke vakken er aan bod komen en hoe de ontwikkeling van jouw kind op elk gebied is.

Sta open voor communicatie en onderhoud zelf ook een communicatie met de leerkracht. Op die manier kun je samenwerken (educatief partnerschap) om het beste voor je kind te verzorgen. Vergeet hierbij niet dat jij de rol van ouder hebt. De leerkracht is de professional op het gebied van leren.

Samenvatting

De meeste ouders willen hun kind helpen zich goed voor te bereiden op de Cito-toetsen of Leerling in Beeld. Een goede voorbereiding kan inderdaad veel verschil maken. Als ouder zorg je b ij voorkeur voor een gestructureerde aanpak. Eventueel maak je gebruik van andere middelen, zoals apps, om het plannen vlotjes en soepel te laten verlopen. Verder is het raadzaam om samen te werken met de school. De leerkracht van je kind weet als geen ander wat je kind nodig heeft op het gebied van leren. Het kan zomaar zijn dat er bij jouw kind sprake is van differentiatie of individuele behoeften, die ook bij de toetsen een rol spelen.