Thuisonderwijs door coronavirus

Ongeveer anderhalf miljoen kinderen zitten noodgedwongen thuis door het coronavirus. Thuisonderwijs is de enige optie om kinderen zo weinig mogelijk onderwijs te laten missen. Vrijwel alle scholen hebben via afstandsonderwijs of online lesprogramma’s de lesstof doorgezet.

Ouders zijn thuis en vangen een deel van het onderwijs zelf op, maar moeten vaak ook nog werken. Kort gezegd: dit vraagt veel van ouders en kinderen.

Daarom geven we je in dit artikel enkele richtlijnen en handvatten om thuisonderwijs zo goed mogelijk vorm te geven. In dit artikel gaan we in op algemene tips en adviezen. Wil je liever advies op het gebied van leerstof? Bekijk dan de volgende artikelen:

Fijne leerplek

Om te beginnen is het van belang dat je een fijne leerplek voor je kind inricht. Het beste doe je dit door samen met je kind te kijken naar een prettig plaatsje in huis.

Richtlijnen om zo’n plaats te bepalen zijn de volgende:

  • Kan mijn kind zich hier goed concentreren?
  • Is er weinig afleiding (prikkels), zoals een televisie die aan kan, een spelcomputer, drukke posters of schilderijen aan de muur? (Een studeerkamer is natuurlijk de perfecte plaats, als je die tot je beschikking hebt.)
  • Kan ik mijn kind hier in de gaten houden?

Het spreekt voor zich dat het voor een kind prettig werkt als er geen broertjes of zusjes zijn die hem of haar kunnen afleiden. Helaas is het niet altijd mogelijk om een volledige stilteplek te regelen. In dat geval kun je ook besluiten om het thuisonderwijs plaats te laten vinden als een jonger broertje of zusje op bed ligt of desnoods ’s avonds. Bekijk samen wat het beste werkt.

Bij vragen kun je ons altijd een bericht sturen.

 

Stel een schema op

Structuur vinden alle kinderen fijn. Een schema biedt structuur. Grote kans dat je vanuit school al een dagschema of weekrooster hebt gekregen. Dit betreft vaak het werk dat op een bepaalde dag gedaan moet worden. Je bent waarschijnlijk zelf vrij in het kiezen van de momenten waarop een en ander dan gebeurt.

Let er hier bij voorkeur op dat je dan ook kunt helpen, als dat nodig mocht zijn (kinderen in groep 3 zullen veel meer aandacht nodig hebben dan kinderen in groep 7).

Een schema kun je zelf opstellen. Het maakt daarbij niet uit of je voor de ochtend, middag of avond gaat. Zolang het voor je kind en jou maar werkt.

Hoe maak je een dagplanning?

Een dagplanning maak je door op een los blaadje de werkzaamheden van een dag te noteren. Bekijk vervolgens hoeveel tijd iedere taak kost en noteer die erbij. Houd rekening met een kort moment van pauze.

 

Voorbeeld dagplanning thuisonderwijs

Zoals gezegd kun je alle kanten op met een dagplanning. Niets is goed of fout. Een voorbeeld van een dagplanning kan er dus als volgt uitzien:

Dagrooster voorbeeld

Online thuisonderwijs

In het rooster van de juf of meester van je kind zal mogelijk het een en ander aan online materiaal te vinden zijn. Bekende online programma’s die scholen gebruiken zijn Oefenweb (Taalzee, Rekentuin), Staal (woordenschat en spelling), Bareka (rekenen) en Bomberbot (programmeren).

Deze online programma’s zijn in de meeste gevallen facultatief. Dat betekent dat ze alleen maar gemaakt hoeven te worden als de mogelijkheden (een laptop, een internetverbinding en – nu ouders ook thuis moeten werken – een vrije computer of laptop) beschikbaar zijn.

Je kunt het online thuisonderwijs ook best later op de dag doen, als extraatje.

 

Pauze en energizers

Net als op school is het ook thuis verstandig om pauze te houden. Daarmee kan je kind even alles op een rijtje zetten en mentaal goed ontspannen. Een pauze kun je houden door een energizer (een kort spel) te doen, maar ook door je kind lekker even (buiten) te laten spelen of het Jeugdjournaal te laten kijken. Iets eten en drinken wordt ook aanbevolen. Laat de pauze 5 tot 15 minuten duren, omdat anders de spanningsboog korter wordt.

 

Creatief en samen

Het eerste waar scholen op ‘bezuinigd’ hebben is op creatieve en sociale activiteiten. Er zijn scholen die opties voor deze activiteiten aandragen. Gebeurt dat niet? Wees dan zelf creatief! Op Pinterest zijn altijd leuke knutselideeën te vinden.

Maar ook een gezelschapsspel kun je prima samen oppakken en spelen. Wil je het een leerzame draai geven? Speel dan een van de vele spelletjes die we op deze website met je deelden, zoals Goudkoorts, 30 Seconds Woordenschat en Pizzeria Frazione.

 

Omgaan met schermtijd

Tot slot wordt er van kinderen soms wat meer schermtijd gevraagd vanwege schoolse activiteiten. Er zijn zelfs klassen die twee uur per dag online kunnen zijn om met de juf of meester te chatten of videobellen.

Dit vraagt misschien een versoepeling van je eigen schermtijdbeleid. Onthoud dat noch jij, noch je kinderen om deze maatregelen hebben gevraagd en het mooi is dat we in deze tijd toch met elkaar in contact kunnen komen.

 

Lang niet alles gezegd…

We hebben in dit artikel geprobeerd om de meest gestelde vragen te beantwoorden over hoe je als ouder effectief thuisonderwijs in kunt zetten.

Hiermee hebben we nog lang niet alles gezegd.

Lees ook onze artikelen over thuisonderwijs per groep (thuisonderwijs groep 5, thuisonderwijs groep 6, thuisonderwijs groep 7 en thuisonderwijs groep 8) en de overige meest gestelde vragen.

We doen er alles aan om ouders optimaal te begeleiden. Heb je dus een vraag die nog niet beantwoord is of denk je dat we dit artikel completer kunnen maken? Laat van je horen!

 

Voor nu wensen we je veel succes de komende tijd.

Team Bureau Bijles

Reageer!