Tips om het schooljaar goed te starten

Het schooljaar is weer begonnen en dat betekent dat veel kinderen, ouders en leerkrachten weer moeten wennen aan het ritme van naar school gaan. Hoe kun je nu het schooljaar goed starten met je kind? We delen graag een paar tips en adviezen met je.

Op tijd naar bed

De vakantie is voor veel kinderen een tijd van uitslapen en later naar bed. Hoe kan het ook anders met die lekkere, warme zomeravonden op de camping? Het is voor kinderen goed om in de week voor de school begint langzaam weer te wennen aan het ritme. Dus op tijd naar bed en wat vroeger weer op.

Zeker het laatste weekend voor de start van een nieuw schooljaar is het goed om het oude ritme weer op te pakken.

 

Aandacht voor je kind

Hoe oud kinderen ook zijn en hoe vaak jij ook het gevoel hebt dat je kind het wel zonder je kan, kinderen hebben aandacht nodig. Zeker in het weekend voor de school weer begint kunnen kinderen nerveus zijn. Ze krijgen een nieuwe leerkracht, misschien wel een nieuwe klas, nieuwe vakken en ga zo maar door.

Vraag dus gerust aan je kind of het er naar uitkijkt om weer naar school te gaan. Bespreek het en beleef deze eerste week samen.

 

Contact met de leerkracht

In de praktijk zullen veel kinderen moeten wennen aan de nieuwe leerkracht. De aanpak anders zijn, wellicht strenger naarmate een kind hoger komt. Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en er zijn ouders die al na de eerste dag boos op een leerkracht afstappen omdat ze het niet eens zijn met de groepsindeling, de afspraken, het huiswerk of de wijze waarop de leerkracht kinderen aanspreekt.

Het advies is om hier even mee te wachten. Kinderen zijn geneigd om alles wat nieuw is negatief af te tekenen tegen wat vertrouwd is. Geef het een week de tijd en je zal zien dat kinderen heel snel wennen en dat die onaardige juf helemaal niet zo onaardig is, maar consequent.

Mocht er alsnog iets zijn, neem dan altijd tijdig contact op met de leerkacht.

 

Samenspelen

Het zal, zeker in jonge groepen, gebeuren dat kinderen vragen om samen te spelen. Vaak kinderen waarvan je nog nooit gehoord hebt. Het is begrijpelijk dat je dan wat terughoudend bent. Maar besef ook dat het groepsproces weer gestart is. Na iedere vakantie vindt er een ronde storming, norming en forming plaats: kinderen nemen hun plaats in de groep in. Spelen met vriendjes en de rol in de klas zijn voor kinderen heel erg belangrijk. Het is de basis voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling. Help je kind dus door samenspelen te stimuleren.

 

Ouderavond

Heeft de school een ouderavond? Dan is het raadzaam om daarheen te gaan. Ook als je al kinderen hebt gehad in een bepaalde jaargroep. Er zijn eigenlijk elk jaar wel dingen die anders gaan, zoals vakken die geschrapt worden of vakken die er juist bijkomen. Misschien is er iets te zeggen over de gymtijden, over de methode voor levensbeschouwing en over bijles en huiswerk. Ook altijd goed om je neus te laten zien, want dan heeft de leerkracht een beter beeld van wie jij bent.

 

Laat het schooljaar maar beginnen

Het nieuwe schooljaar is misschien wennen voor jou en je kind, maar ook de nieuwe leerkracht heeft tijd nodig om een groep “in de vingers” te krijgen. Het is dus voor iedereen spannend. Met deze tips hopen we dat we de overgang van de vakantie naar het schoolse leven wat hebben kunnen versoepelen.

One Response

  1. Judith Pijnakker september 2, 2016

Leave a Reply