10 dingen die je niet moet doen als je kind op de basisschool zit

Voor velen was de Luizenmoeder herkenbaar. De perikelen op het schoolplein en in de klas staan veel minder bij ons vandaan dan we zouden willen toegeven. Hoogste tijd om je wakker te schudden met dit lijstje van 10 dingen die je absoluut niet moet doen als je kind op de basisschool zit!

Niet doen, omdat je jezelf in de vingers snijdt, kwaad bloed zet, het label “bemoeial” krijgt of genegeerd wordt door de andere ouders. Want ook al zijn we volwassen, een school maakt soms het (nare) kind in ons los.

#1 Bemoei je niet met schoolzaken

Bemoeien zit in onze aard. Dat zie je volgens meester Leo ook terug bij ouders. “Hoe vaak het niet gebeurt dat ouders naar me toekomen met de mededeling dat ik het uitje ook anders kan plannen, misschien beter om kan gooien of de groepjes beter ander samen kan stellen…”

Ouders bemoeien zich teveel met schoolzaken. De drempel is dan misschien ook vrij laag, je mag er als ouder vanuit gaan dat je met een professional te maken hebt. Die weet wat hij of zij doet. Ook als dat betekent dat jouw dochter niet bij haar beste vriendin in het groepje zit.

 

#2 Vergelijk je kind niet met dat van een ander

Tafeldiploma’s zijn soms een heuse strijd,” meent juf Nienke van groep 5. “Elke keer als er weer een kindje een sticker heeft verdiend, staan de ouders zich voor mijn lokaal te verdringen om te kijken of er achter de naam van hun kind óók een stickertje is geplakt.”

Ouders leggen veel druk op hun kinderen als het gaat om schoolprestaties. Alsof je als ouder tekort bent geschoten wanneer je kind als laatste de tafel van 6 krijgt afgevinkt!

“In groep 8 merken we dat ook,” zegt meester Leo. “De schooladviezen…” Hij zucht diep. “Het is al heel lastig om voor ieder kind het beste advies te vinden, maar als ouders dan ook nog elkaar staan af te troeven is het dieptepunt voor mij helemaal bereikt.”

 

#3 Probeer niet de schoolregels te omzeilen

Op woensdag is het fruitdag op basisschool ‘de Meander’, maar slechts weinig ouders hadden daar in het begin boodschap aan. “Dan trok een kind ineens een brownie uit zijn lunchtrommeltje,” zegt juf Adrie. “Dat heb ik de eerste week nog geaccepteerd, maar daarna nam ik ze in en gaf ik ze mee terug naar huis.”

Schoolregels zijn er met een reden. Als ouder heb je daar ook naar te leven. Probeer niet de schoolregels te omzeilen, zoals een moeder bij meester Leo ooit deed. “Ze zei dat haar kind allergisch was voor water.”

 

#4 Nee, jij bent (ook) geen uitzondering op de regel!

Wat die schoolregels betreft, zijn er ook klassenregels. Beschouw jezelf niet als een uitzondering op een regel. Is de regel dat kinderen zelf naar de klas komen? Dan ga je niet mee. Is de regel dat kinderen een 10-uurtje zelf binnen zetten? Dan blijf jij buiten. Is het de regel dat de leerkracht er ’s ochtends voor de kinderen is? Dan dring jij jezelf niet op.

Er zijn circa 50 ouders per klas. Je moet je eens gaan voorstellen als die allemaal een uitzondering op de regel zouden worden!

 

#5 Passeer nooit de leerkracht van je kind

Klachten komen in de beste scholen voor. Leerkrachten zijn ook mensen en zullen het ook wel eens verkeerd doen. Maar het slechtste wat je in zo’n geval kunt doen is de leerkracht passeren en direct naar de directeur stappen. Daar denken juf Nienke, juf Adrie en meester Leo net zo over. “Net als onze directeur, overigens. Die stuurt ze terug.”

“En terecht,” vult juf Adrie aan. “We kunnen klachten prima zelf aan. Ouders met een klacht die dat bij ons durven neer te leggen, nemen we in ieder geval nog serieus.”

 

#6 Los klassenproblemen niet zelf op

Ruzie tussen de meiden van groep 6 en wie staan het op te lossen? De moeders. “Vaak zie je bij die moeders exact hetzelfde gedrag als bij die meiden met wie het hommeles is,” zegt juf Nienke. “Alleen is het grappige dat ouders heel lang in zo’n ruzie kunnen blijven hangen, terwijl kinderen na een half uurtje weer samenspelen en alles vergeten zijn.”

Ruzies oplossen hoort bij opgroeien en kunnen kinderen dan ook het beste zelf doen. Komen ze er niet uit en is de ruzie duidelijk schoolgerelateerd? Dan is het aan de leerkracht om een oplossing te vinden.

 

#7 De ouderavond is er niet voor ouders

“Na negen minuten vroeg ik haar of ze nog vragen over haar dochter had,” herinnert meester Leo zich. “Ze had alleen maar over haar eigen carrière zitten praten. Als ik die vraag niet had gesteld was ze na het belletje opgestaan en weggelopen. Zonder ook maar één vraag over haar dochter te hebben gesteld.”

“We lijken soms wel psychiaters,” vult juf Nienke aan. “De tien minutengesprekken zijn een soort uitlaatklep geworden voor ouders en al hun sores.”

“Daarom stel ik altijd steevast de vraag of er nog vragen zijn over het rapport,” knikt juf Adrie. “Dan geef je ze in ieder geval niet de ruimte om over zichzelf te beginnen.”

 

#8 Lees de schoolgids (en vraag niet naar de bekende weg)

Domme vragen bestaan niet. Dat zal elke basisschoolleerkracht zeggen, maar zeker niet vinden. Vragen naar de bekende weg valt in die categorie. En het gebeurt zo vaak dat ouders vragen naar zaken die ze makkelijk hadden kunnen terugvinden door de website of de schoolgids te lezen.

Gouden regel: lees eerst de schoolgids en website door, alvorens een vraag aan de leerkracht te stellen. Je snapt dat die vraagtekens zal plaatsen bij een ouder die naar de bekende weg vraagt.

 

#9 Dreig niet met “Dan haal ik mijn kinderen van school af”

Onenigheid kan altijd voorkomen. Een goed gesprek is vaak de oplossing. Sommige ouders willen echter altijd meer. “Het zijn net verwende kinderen,” stelt juf Adrie. “Ze hebben een doel voor ogen en als ze dat niet bereiken, gaan ze met modder gooien en dreigen.”

“Dan haal ik mijn kinderen van school af,” vult meester Leo aan. “Die heb ik zo vaak gehoord. Alsof dat zinvol is.”

Scholen leiden er niet onder als je een kind halverwege het schooljaar van school haalt. In oktober is er namelijk de telling en wordt het geld toegewezen. Met andere woorden: als jij je kind na oktober van school haalt, blijft het geld gewoon op school achter.

 

#10 Weet het niet beter dan de leerkracht

Betweters kennen we allemaal, maar nergens komt het zo vaak voor als op school. Ouders die het beter weten dan de leerkrachten dat keer op keer moeten laten blijken. “Toen ik een jaartje groep 4 moest doen, na jaren groep 8, waren er ouders die me kwamen vertellen hoe ik met jonge kinderen om moest gaan,” vertelt meester Leo. “Achteraf waren ze bang dat ik net zo strak en streng zou zijn als in groep 8. Maar hallo, ik heb een opleiding gevolgd! Ik weet wat ik doe en lees me goed in.”

Juf Nienke lacht. “Was dat ook dat jaar dat een ouder jou wees op de cursus “Het jonge kind”?”

Meester Leo begint te lachen. “Dat is waar ook, ja.”

 

De braafste ouder van de klas

Deze 10 tips, samengesteld met behulp van drie leerkrachten, kunnen jou helpen om je positie op school te verstevigen. Trek er je lessen uit en gedraag je vanaf vandaag als de braafste ouder van de klas. Je zal merken dat je daar op school heel ver mee komt.

 

Wie heeft er nog aanvullingen? Laat ze achter in de reacties!

Reageer!