Bomberbot is een ideale tool voor leekrachten en helpt bij het geven van programmeerlessen aan kinderen van 7 tot 11 jaar. De lessen zijn op een leuke, eenvoudige manier vormgegeven en kennis van ICT is niet noodzakelijk. Het lespakket van Bomberbot bestaat uit drie lessen. Hieronder lichten we de verschillende lessen toe, zoals ze omschreven staan op Schoolbordportaal.nl.

 

Les 1: Wat is programmeren?

Deze inleidende les is belangrijk. Kinderen herkennen dat alle moderne technologieën een soort van computerprogramma’s bevat (scripts) en dat die scripts geschreven dienen te worden (programmeren). Immers, een auto rijdt ook alleen als je hem gas geeft. Het doel is om duidelijk te maken dat robots niet zelf kunnen denken en dat dit voor hen gedaan moet worden.

De leerlingen leren dat je instructies uit kan laten voeren door een computer, als je die op de juiste wijze vertaalt.

In deze les maken kinderen simpele programma’s.

 

Les 2: Begrijp je mij?

De computer communiceert niet mensen. Dat doen scripts. Het is dus zaak om die scripts te begrijpen. Met andere woorden: hoe begrijp jij als mens de computer en hoe zet jij de computer aan tot het uitvoeren van taken?

Sequentieel denken staat in deze les centraal. Kinderen gaan met computertaal aan de slag en beseffen dat de computer complete, precieze instructies nodig heeft, omdat hij niet kan denken als mensen.

 

Les 3: For loops

Herhaling is belangrijk. Niet alleen voor mensen, maar ook voor computers. De 21e eeuwse vaardigheid ‘problemen oplossen’ krijgt in deze les een belangrijke rol, omdat kinderen door de kracht van herhaling problemen uit scripts moeten zien te halen.

 

 

Meer lessen?

Er zijn in totaal 16 kant-en-klare lessen beschikbaar om met Bomberbot te werken. Ga naar de website en maak direct een account aan.