Kennisnet is al sinds jaar en dag koploper op het gebied van digitaal lesgeven. Ko de Kraker is dan ook een typisch Kennisnet-initiatief: een leuke manier om kinderen kennis te laten maken met programmeren. Want programmeren is boven alles ook heel erg leuk om te doen.

 

Wie is Ko de Kraker?

Ko de Kraker leert kinderen de beginselen van programmeren. Qua 21e eeuwse vaardigheden wordt het logisch denken door Ko gestimuleerd. Ko is een vogel en moet commando’s krijgen. Hij is namelijk verdwaald in een doolhof en moet noten verzamelen. Hoe geef je Ko aan dat hij naar links moet, naar rechts? Of naar boven en beneden?

Als je die vaardigheid eenmaal onder de knie hebt, wordt het ingewikkelder. Ko moet nu springen en zwemmen om zijn doel te bereiken. Hoe geef je die commando’s dan?

 

Punten sprokkelen

Het doel van Ko de Kraker is natuurlijk om kinderen te leren programmeren. Om ze daarin te stimuleren en niet te snel op te laten geven, kunnen kinderen punten sprokkelen. Zo krijgen ze bij 150 punten een bronzen noot, bij 300 punten een zilveren noot en bij 450 punten een gouden noot.

 

Goed uitgewerkt

Ko de Kraker is een zeer goed uitgewerkt programma waarmee zeker jonge kinderen veel plezier aan programmeren kunnen beleven. Ko de Kraker valt onder de website www.codekinderen.nl, die tot doel heeft om kinderen met programmeren in aanraking te laten komen.