Het programmeerplatform CoderDojo is intussen ook in Nederland een bekend begrip. CoderDojo is een open source programma. Dat betekent dat het is opgezet door vrijwilligers en dat het de bedoeling is dat het altijd gratis blijft om jonge kinderen te kunnen helpen programmeren. CoderDojo biedt kinderen tussen de 5 en de 17 jaar de mogelijkheid om websites te bouwen, apps te ontwikkelen, programma’s en games te maken en te programmeren.

CoderDojo is een uitgebreide tool die perfect past binnen de 21e eeuwse vaardigheden.

 

Leren programmeren

Net als bij veel andere programmeerplatforms is het ook hier de bedoeling dat kinderen leren programmeren. Daarnaast ontmoeten ze ook anderen die met hetzelfde bezig zijn. Dit kennisplatform houdt de motivatie hoog en zal kinderen ook sneller aanzetten tot het vragen en delen van hulp.

 

Boodschap

CoderDojo draagt een belangrijke boodschap uit. Wat je ook wil en wat je ook bent, er is één regel: Wees Cool! Pesten, liegen en mensen hun tijd verdoen hoort daar niet bij. Daarin ligt dan ook de betekenis van het woord ‘dojo’, de plaats waar judoka’s op respectvolle wijze met elkaar in gevecht gaan.

 

Meedoen aan een dojo?

Wil je meedoen aan CoderDojo? Je kunt klassikaal, maar ook individueel meedoen met CoderDojo. Maak een account aan via de website of ga op zoek naar een fysieke dojo bij jou in de buurt. Hier kom je gelijkgestemden tegen, met hetzelfde doel als jij: leren programmeren om mooie programma’s, software of games te maken.

Ga naar de website.