10 tips om spelling van je kind te verbeteren

Spelling is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Regels, categorieën en uitzonderingen wisselen elkaar regelmatig af, waardoor kinderen in de war raken. Wil jij spelling verbeteren bij je kind? Dan hebben we hier 10 tips voor je om mee aan de slag te gaan. Samen kunnen jullie zo de spellingvaardigheden naar een hoger level tillen.

 

Ken de categorieën

Als je je kind echt goed wil helpen, moet je wel weten waar hij of zij op school mee bezig is. Zorg dus dat je de categorieën van school kent. Dit kun je navragen op school (en meestal geven ze je dan ook wel een overzichtje mee) of op internet opzoeken. Er zijn namelijk verschillende spellingmethodes en iedere methode houdt er per categorie een andere naam op na.

De categorieën en regels van groep 7 hebben wij hier voor je verzameld (en de rest volgt snel).

 

Doe het zelf goed voor

Goed voorbeeld doet goed volgen. Zorg dat je zelf ook de goede spelling hanteert. Weet je een woord niet goed te schrijven? Geef dan wederom het goede voorbeeld door het op te zoeken. Dat is een vaardigheid die kinderen vaak overslaan, maar door een woord actief op te zoeken verankert het veel beter in hun hoofd. Ze hebben er moeite voor moeten doen.

Laat moeilijke woorden gerust opzoeken (woordenboek of op internet) in plaats van ze zelf voor te schrijven (ook handig als je ze echt niet weet te schrijven).

 

Spelling is zien

Voor verreweg de meeste kinderen helpt het enorm als ze de juiste spelwijze van een woord zien. Het woordbeeld blijft dan in hun hersenen hangen. Dit zichtbaar maken (visualiseren) gebeurt op scholen vaak met de uitzonderingen, maar werkt net zo goed bij de gewone categorieën. Niet voor niets leren kinderen in de lagere groepen met kaartjes waar de woorden op staan.

Schrijf dus zoveel mogelijk woorden op losse kaartjes en bewaar die goed (zie ook “verhalenmaker” “flitsen” in dit artikel).

 

Verhalenmaker

Door actief met woorden aan de slag te gaan, blijven ze kinderen beter bij. Een leuke vorm voor creatieve kinderen (en kinderen die nog wat creatiever mogen worden) is de verhalenmaker. Hiervoor gebruik je de kaartjes met de woorden en leg je die op een stapel. Je gooit met een dobbelsteen en pakt het aantal kaartjes met ogen. Met die woorden moet je in 2 of 3 minuten een verhaal vertellen. Je mag de kaartjes pas houden als ze logisch in het verhaal zitten verwerkt.

Een kind schrijft het woord hiermee niet zelf, maar ziet het wel weer voorbij komen. Om het woord wel te schrijven, laat je de “gewonnen” woorden op een  blaadje schrijven.

Verhaal verzinnen met woorden

Dobbel 5 en trek 5 woorden van de stapel om een verhaal mee te vertellen.

 

Dictee (en omgekeerd dictee)

Op school wordt ingezet op dictees, omdat die zeer doeltreffend zijn. Kinderen moeten de woorden schrijven en verbeteren als die fout zijn, zodat door herhaling een goed woordbeeld ontstaat. Schroom dan ook niet om thuis regelmatig een dictee af te nemen.

Leuker voor je kind is om het omgekeerd te doen en het dictee zelf te ondergaan. Laat je kind vervolgens controleren (en gun hem of haar je op wat fouten te betrappen). Dit is zeer effectief.

 

Moeilijke woorden koesteren

Zijn er woorden die altijd fout gaan? Raak niet gefrustreerd, maar koester ze. Geef ze een eregalerij door woord voor woord goed te schrijven en ze ingelijst aan de muur te hangen. Als je dat wat overdreven vindt, kun je het ook gewoon bij een speciaal schriftje houden waar op elke pagina één moeilijk woord goed staat geschreven.

Koester deze moeilijke woorden door er dagelijks nog een keer het woord goed over te schrijven. Zo train je de goede spelwijze bij je kind.

 

Woordzoeker maken

Actief met woorden bezig zijn bevordert de juiste spelling. Een leuke manier is het maken van een woordzoeker. Hierin laat je je kind een groot aantal woorden verwerken. Daardoor moet je kind ze goed schrijven (en dubbel checken, want een fout kun je je in een woordzoeker moeilijk veroorloven).

Hier vind je een format voor een woordzoeker.

Een woordzoeker maken om spelling te oefenen

Een woordzoeker maken om spelling te oefenen.

Opbouwende kritiek

Wat je ook doet, bedenk dat je kind ongetwijfeld zijn of haar stinkende best doet. Geef dan ook alleen opbouwende kritiek en kraak niets af. Het kost sommige kinderen nu eenmaal meer tijd dan anderen om de juiste spelling onder de knie te krijgen. Wissel dan ook af in activiteiten, zodat er ruimte is voor zowel serieus oefenen als voor spelletjes.

 

Flitsen

Heb je de woordkaartjes nog? Flits ze dan. Dat betekent dat je kind in de aanslag zit met pen en papier en jij woord voor woord (kies er een stuk of 15 tot 20 uit) opsteekt en 1 tot 2 tellen laat zien. Daarna moet je kind het woord opschrijven. Voordeel is dat je kind de juiste spelwijze heeft kunnen zien en dit nu razendsnel in zijn hoofd moet opslaan om het ook goed op papier te zetten. Flitsen wordt ook op scholen veel gedaan om te memoriseren en werkt erg goed.

 

Spellingspelletjes

Er zijn genoeg spelletjes die uitdagen om te gaan spellen. Wat dacht je van het bekende galgje? Neem hierin woorden uit de woordenlijsten van je kind en laat op die manier het woordbeeld tot leven komen.

Ook lingo is een mooi spel waarbij je woorden kunt gebruiken uit spelling. Hiervoor spreek je van tevoren af of je een 5, 6, 7 of nog meerletterig woord zoekt. Je kind schrijf het woord op en jij zet rondjes om letters die op de goede plaats staan en streepjes onder letters die wel in het woord zitten, maar niet op de juiste plek staan.

Op die manier kun je aardig wat moeilijke woorden laten passeren.

 

Spelling verbeteren met een oefenboek

Ben jij ondanks alle inzet van je kind bang dat hij of zij achterloopt en meer hulp nodig heeft? Ter voorbereiding op de belangrijkste spellingtoetsen ontwikkelt Bureau Bijles diverse oefenboeken. Het oefenboek voor groep 7 is intussen af en hier te bekijken.

Het oefenboek staat vol met woorden en categorieën die in groep 7 aan bod komen. Ook worden alle regels nog eens duidelijk uitgelegd, zodat je als ouder zelf ook alle kennis in huis hebt. Door een verscheidenheid van oefeningen, maar wel een gestructureerd werkboek af te leveren, helpen we kinderen hun spelling aanzienlijk te verbeteren om zo hoger te kunnen scoren op Cito-toetsen en methodetoetsen voor spelling.

Spelling Oefenboek Groep 7

 

Reageer!