Cito tips van meester Jan

cito tips meester janEerder schreven we over het oefenen van de Cito-toets in groep 8. Voor veel kinderen helpt het aanzienlijk om de Cito-toets te oefenen. Maar hoe oefen je de Cito-toets nu het beste? Meester Jan, leerkracht van groep 8 in Utrecht, geeft een aantal tips.

Tip 1 Oefen voor zelfvertrouwen

Stel je voor dat je voor het eerst naar je nieuwe klas gaat. Waarschijnlijk ben je zenuwachtig. Dat komt omdat het nieuw is. Veel kinderen ervaren de Cito-toets net zo. Ze vinden de toets eng, waardoor de eerste dag voor veel kinderen moeizaam verloopt. En dan worden er toch al drie belangrijke toetsen afgenomen, namelijk rekenen, taal en studievaardigheden. Oefenen van de Cito-toets heeft een goed effect op het zelfvertrouwen van kinderen. Door te oefenen ervaren ze de eerste Cito-dag niet meer als zo heel spannend. Dat zet ze aan tot betere resultaten.

Tip 2 Oefen niet teveel

De Cito oefenen is leuk, maar je moet het niet overdrijven. Eén of twee taken per dag is meer dan genoeg. Op school werken kinderen al hard zat. Oefen wel op een vast moment op de dag, zodat er structuur in het oefenen zit. Bijvoorbeeld een uurtje na het eten.

Tip 3 Oefen vooral samen

Het is leuk om samen met je kind te oefenen, want zo creëer je een momentje met elkaar. Zeker voor leerlingen in groep 8 is het goed om contact te houden met ouders. Hoewel ze zich vaak stoer voordoen, zitten ze met veel vragen. De Cito-toets oefenen kan aanleiding zijn voor leuke, interessante en zelfs onroerende gesprekken.

Tip 4 Blijf niet hangen

Veel ouders die de Cito oefenen met hun kind lopen vast. Ze ontdekken een vaardigheid die niet helemaal goed gaat. Vervolgens wordt alleen die vaardigheid geoefend. Voor kinderen is dat funest, want ze falen keer op keer en ervaren totaal geen succes. Blijf dus niet hangen in wat niet goed gaat, maar kijkt naar wat wel werkt. Op die manier ervaart een kind wel succes. De kans dat het kind dan uiteindelijk ook die ene vaardigheid in gaat zien, is zo een stuk groter. En mocht dat niet het geval zijn: het is maar één onderdeel van een hele grote toets.

Tip 5 Overleg met de leerkracht

Wil je als ouder zeker weten dat je het goed doet? Overleg dan met de leerkracht. Vraag waar nog leerpunten voor je kind zijn en vraag vooral welke strategieën de kinderen aangeboden hebben gekregen. Het komt maar al te vaak voor dat ouders een hele andere uitleg geven dan de leerkracht. Denk bijvoorbeeld eens aan de staartdelingen, die nu heel anders worden geïnstrueerd dan een jaar of tien, twintig geleden. Voorkom verwarring en pleeg overleg.

Succesvol de Cito-toets oefenen

Met succes de Cito oefenen, wie wil dat niet? Met bovenstaande tips kom je als ouder al een heel stuk tegemoet aan het oefenen van de Cito-toets. Het blijkt dat veel ouders vragen hebben over het oefenen van de Cito-toets. Bureau Bijles ontwikkelde speciaal voor ouders en leerlingen professioneel oefenmateriaal voor zowel de Cito-toets in groep 8 als de Entreetoets in groep 7. Als u andere tips heeft, of vragen, laat dan gerust een reactie achter.

Reageer!