Tafels onderhouden met tafelkaarten

Een terugkerend thema in het rekenonderwijs zijn en blijven de tafels. Wie dacht met een tafeldiploma “klaar” te zijn, komt bedrogen uit. Je moet tafels onderhouden om ze toe te kunnen blijven passen! De tafels blijven een belangrijke rol spelen bij het leren rekenen. In de groepen 6 tot en met 8 worden ze dan ook als vanzelfsprekend beschouwd door methodes. Helaas blijkt zelden dat kinderen de tafels dan nog goed beheersen.

Wil jij je kind optimaal helpen met het onderhouden van de tafels? Dan heeft Bureau Bijles een leuk, gratis te downloaden spel voor je!

Tafels oefenen versus tafels onderhouden

We hebben er al veel over geschreven, maar tafels onderhouden is misschien nog wel belangrijker dan tafels oefenen. Veel schoolkinderen (en hun  ouders) halen opgelucht adem als het tafeldiploma eenmaal in the pocket is. Vervolgens worden de tafelposters uit het toilet en van de koelkast verwijderd en wordt er tijdens het autorijden weer over andere zaken gesproken dan dat er tafels worden geoefend. Jammer, want juist dat onderhoud is zo belangrijk.

Tafels komen terug in allerlei sommen: rekenen met breuken, procenten, rekenen met verhoudingstabellen, cijferend rekenen en rekenen met metrieke stelsels (inhoud en oppervlakte, lengte x breedte).

 

Hoeveel tijd moet je besteden aan tafels onderhouden?

Het verschilt van kind tot kind hoeveel tijd het moet kosten om tafels te onderhouden. Maar wie dagelijks nog even de tafels herhaalt, komt goed uit. Zeker de moeilijkere tafels, zoals die van 6, 7 en 8.

Je kunt dat natuurlijk gewoon “droog” doen, door de tafels op te laten lepelen. Maar je kunt er ook een spelelement aan verbinden.

 

Het spel

Download deze kaartjes, print ze en knip ze uit (het mooiste is om ze ook nog eens te lamineren met een gekleurde achtergrond) en schudt ze (je kan ook UNO-kaarten gebruiken). In de set zitten steeds 8 kaartjes met het getal 1 tot en met 12 en ook nog eens 1 kaart met de getallen 13 tot en met 20. Je kunt de getallen vanaf 11 dus ook achterwege laten, maar ze bieden net even wat meer uitdaging.

Maak twee even hoge stapels en leg die in het midden van de tafel neer.

De jongste speler mag beginnen en legt van elke stapel één kaart open. De twee kaarten die nu open liggen vormen samen de tafelsom. Liggen er 4 en 8? Dan moet de tafel 4 x 8 worden opgelost.

Geeft de speler zelf het goede antwoord? Dan mag hij de kaarten houden. Doet hij dat niet, dan mag de volgende het antwoord geven. Degene die als eerste de tafel goed heeft, mag de kaarten houden.

Het doel is dus om uiteindelijk de meeste kaarten te hebben.

Tafels onderhouden met deze kaarten!

 

Variaties

Aangezien de kaarten de getallen 1 tot en met 20 bevatten, kun je eindeloos variëren. Enkele variaties:

 

Wie heeft het eerst…?

Neem een getal in gedachten, bijvoorbeeld 16. De speler die als eerste de twee kaarten omdraait die 16 vormen, wint.

 

Tafelbingo

Iedere speler krijgt vijf kaarten. Schrijf op een los blaadje een stuk of 10 getallen op, die in de tafels van 1 tot en met 10 voorkomen, bijvoorbeeld 36, 42, 49, 54, 60, 63, 64, 81, 90 en 100. Leg ze naast elkaar op tafel.

De jongste speler begint. Kan hij of zij met zijn kaarten één van de antwoorden leggen? Dan legt hij zijn kaarten op die plek en mag hij het blad met het getal pakken. Degene die de meeste tafels weg kan spelen, wint.

Twee kaarten weggespeeld betekent twee nieuwe kaarten pakken.

Kun je deze ronde niet? Dan mag je één kaart op de aflegstapel leggen en een nieuwe pakken.

 

Tafelkwartet

De basisregels gelden hier: dus steeds van de twee stapels één kaart pakken. Elke som wordt voor de speler neergelegd. De bedoeling is om één complete tafel te verzamelen (of dat nu de tafel van 2 of van 8 is). De speler die als eerste een tafel compleet krijgt, wint het spel.

 

Weet jij nog meer leuke variaties? Laat dan een reactie achter. Dan zetten we hem ertussen!

Veel plezier met tafels onderhouden!

Reageer!