Automatiseer rekenen met Monopoly

Op spelenderwijs leren kinderen sneller en meer. Automatiseren aan de hand van een spel kan dan ook vele malen zinvoller zijn dan het inoefenen van “droge” kost.

Heeft jouw kind moeite met rekenen? Of wil je gewoon extra oefenen? Download dan het gratis Rekenopoly, gebaseerd op het bekende familiespel Monopoly. In dit artikel leggen we de werking van het spel aan je uit.

 

Automatiseren

Als rekenstrategieën eenmaal zijn aangeleerd, is het niet vanzelfsprekend dat ze blijven hangen. Net als met de tafels moet je ook andere strategieën vaak en veel blijven gebruiken.

In Rekenopoly worden kinderen gedwongen om de volgende vaardigheden toe te passen:

 • Vermenigvuldigen (grote en kleine getallen, zoals 8 x 9, 7 x 7 en 12 x 8, 22 x 9)
 • Optellen en aftrekken tot aan de 100
 • Rekenen met procenten
 • Rekenen met breuken

 

Hoe werkt het spel?

Het spel werkt grotendeels net zoals Monopoly, maar dan in een simpele versie. Bij start krijgt elke speler 15 euro in Monopolygeld. Het speelbord telt vier straten met in iedere straat 5 vakjes die te koop zijn.

De kleur van de straat komt overeen met een kleur kaartjes, namelijk:

 • De blauwe straat is vermenigvuldigen
 • De gele straat is optellen en aftrekken
 • De groene straat houdt zich bezig met procenten
 • De oranje straat richt zich op breuken

De eerste speler gooit met 1 dobbelsteen en verschuift dat aantal vakjes. Een laag vakje mag gekocht worden voor het overeenkomstige bedrag. Eenmaal aangekocht wordt er een hotelletje van de betreffende speler op geplaatst (fiches of ander materiaal dat je in de klas hebt kan natuurlijk ook).

Kom je tijdens het gooien op een vraagteken terecht? Dan pak je een kaart van die stapel. Hier zitten sommen bij die – bij een goede oplossing – voordeel opleveren. De opdrachten spreken voor zich, al loont het misschien om te vermelden dat bij “Los een som naar keuze op” de kinderen een kaartje van een stapel naar keuze mogen pakken.

Zodra een andere speler op het vakje komt waar al een hotel op staat, moet deze – volgens het normale spel – betalen. Daarvoor geldt het tarief dat ook als aanschafprijs gold (dus de prijs boven het vakje).

Het spel kan op verschillende niveaus gespeeld worden, afhankelijk van de volgende regels:

 1. Wanneer een speler op een bezet vakje komt, zou de speler moeten betalen. De speler mag er echter voor kiezen om een som op te lossen (passend bij het straatje). Als de speler die som goed heeft, mag hij zonder te betalen verder. Het oplossen van de som ligt dan dus bij de speler die op het vakje gekomen is.
 2. Er kan besloten worden dat een speler sowieso het bedrag kwijt is dat op het vakje staat, maar dat er nogmaals dat bedrag in rekening kan worden gebracht als de som niet goed wordt opgelost.
 3. Je kan het spel spelen waarbij de hoteleigenaar een som op moet lossen als er iemand op zijn vakje komt. Wanneer de hoteleigenaar het dan goed heeft krijgt hij ofwel betaald ofwel dubbel betaald (als er wordt besloten om sowieso te betalen als er op een vakje wordt gestopt).

Uiteraard is een volledig eigen interpretatie van de regels ook mogelijk (het zou leuk zijn als je die ideeën even deelt onder het artikel!).

Verdere regels:

 • Wie langs start komt krijgt 2 Monopoly-euro’s
 • Wie in de gevangenis komt, kan zich in de volgende beurt voor 1 Monopoly-euro vrijkopen of proberen 6 te gooien (na drie rondes geen 6 moet je je vrijkopen met 3 Monopoly)

 

Downloaden

Wat heb je nodig om Rekenopoly te spelen?

Download hier de kaartjes en de rekensommen

Download hier het spelbord (A3-formaat)

Het mooiste is om de kaartjes en het spelbord te lamineren (met een A3 lamineermachine moet dat moeiteloos lukken).

Je kunt gewoon Monopoly-geld en pionnen gebruiken, net als de hotels. Wanneer je het leuk vindt…

Download hier Rekenopoly geld

 

Heb je nog tips of aanbevelingen? Laat ze dan horen!

8 Comments

 1. Naiki Vanhooren augustus 30, 2018
  • Paul Bergman augustus 30, 2018
 2. Nikki september 11, 2018
  • Paul Bergman september 13, 2018
 3. Anita september 12, 2018
  • Paul Bergman september 13, 2018
 4. Lisanne oktober 10, 2018
  • Paul Bergman oktober 11, 2018

Reageer!