Help, mijn kind is een risicolezer!

De leesmethode Lijn 3 werkt op drie niveaus, waarbij het aantal sterren (1, 2 of 3 sterren) het onderscheid maakt tussen sterke (3 sterren) en zwakke lezers (1 ster). Misschien een beetje ongelukkig gekozen, maar de kinderen in het groepje van 1 ster worden ook wel “risicolezer” genoemd.

Dat levert veel vragen en stress op. Wat houdt het in als je kind een risicolezer is?

 

1 ster of Maanlijn?

Zit jouw kind in de Maanlijn bij Veilig Leren Lezen of heeft het slechts 1 ster in de methode Lijn 3? Dan zou het kunnen zijn dat je de term risicolezer voorbij hebt horen komen.

Wees niet bang! Een risicolezer betekent niet dat je kind helemaal niet kan lezen. Het betekent ook zeker niet dat je kind dyslexie heeft. Het betekent alleen maar dat je kind niet tot de snelle en gemiddelde lezers behoort.

En dat kan zo veranderen.

 

Steraanpak

Wanneer je de Steraanpak krijgt of op de Maanlijn zit, geeft de leerkracht jouw kind verlengde instructie. Dat betekent:

  • Extra instructie over het leren lezen;
  • Meer oefeningen op maat (vaak op een makkelijker te begrijpen niveau);
  • Meer tijd om een tekst eigen te maken.

Het doel van de steraanpak is het doel van alle leerlingen in groep 3: in juni op niveau E3 komen.

 

10% heeft moeite met leren lezen

Het is helemaal niet gek dat een kind in de Maanlijn zit of in de 1 Stergroep. 10% van alle kinderen heeft moeite met lezen of kan het tempo niet bijhouden. Dat kan komen omdat ze nog niet leesrijp zijn, maar ook omdat ze er gewoon nog niet aan toe zijn.

Met een beetje hulp lukt het om alsnog door te schuiven naar de Stergroep (Veilig Leren Lezen) of 2 Ster (Lijn 3). Slechts 2 tot 4 procent van de kinderen blijkt dyslexie te hebben. Deze kinderen houden weliswaar wat moeite met lezen, maar zullen het niveau uiteindelijk ook echt kunnen halen.

Reageer!