Speel “Pizzeria Frazione” en automatiseer de breuken

Heeft jouw kind moeite met het rekenen met breuken? Download dan gratis het spel “Pizzeria Frazione”, knip de kaartjes uit (en lamineer ze) en speel dit uitdagende spel. Hoe het werkt lees je in dit artikel.

Breuken optellen

In groep 5 worden de breuken aangeleerd. Kinderen leren dat je uit één geheel meerdere helften en kwarten kunt halen. Veel kinderen lopen op een gegeven moment vast in het rekenen met breuken. Zeker wanneer de breuken ongelijknamig zijn (wanneer je bijvoorbeeld met 1/5 en 1/7 te maken hebt) haken veel kinderen af.

 

Automatiseren

Toch kun je breuken voor een groot deel automatiseren, net zoals je de tafels kunt automatiseren. Zo is 1/4 altijd een kwart en heb je er 4 van nodig om 1 hele te krijgen. Zo werkt het net zo goed met 1/3, 1/2 en 1/8.

Het gelijknamig maken van  breuken is ook redelijk goed te automatiseren. Dat 4/8 hetzelfde is als 2/4 en 1/2 mogen we een feit noemen. Dat hoeft dus niet elke keer weer uitgerekend te worden! Wie dit goed heeft opgeslagen, kan er veel voordeel van hebben tijdens het rekenen met breuken.

 

Pizzeria Frazione

In Pizzeria Frazione is het altijd erg druk. De pizza’s die er gebakken worden komen echter nooit in één geheel uit de oven. De ene keer een halve pizza, dan een kwart of slechts een vijfde.

Aan de bediening in dit restaurant is het dus de taak om eerst 1 hele pizza op een bord te krijgen, alvorens deze te serveren. De bedoeling van het spel is dat je uit alle kleine pizzastukjes steeds 1 hele pizza haalt.

Wie die ene pizza heeft, mag hem opzij leggen. Degene die aan het einde van het spel de meeste hele pizza’s verzameld heeft, heeft gewonnen.

 

Spelen

Het spel begint ermee dat de kaartjes geschud worden en in drie stapels open op tafel komen te liggen.

Automatiseer breuken met Pizzeria Frazione

Elke speler mag een pizzastukje naar keuze pakken. De bovenste kaart van elke stapel verandert dus steeds.

Vervolgens gaat het erom dat de spelers om de beurt een pizzastuk van de stapel mogen pakken, waarmee zij denken uiteindelijk 1 hele pizza te kunnen vormen.

Bijvoorbeeld: Jeltje, Daan en Ahmad spelen Pizzeria Frazione.

Jeltje begint met 1/2 pizza, Daan met ¼ pizza en Ahmad met 3/8 pizza.

Jeltje pakt als volgende kaart 1/4, Daan pakt 2/4 en Ahmad pakt 1/8.

In totaal heeft Jeltje nu 1/2 + 1/4 = 3/4 pizza. Als zij 1/4 pakt, heeft zij 1 hele pizza gevormd.

Daan heeft ook 3/4 (want 1/4 en 2/4) en heeft ook aan 1/4 genoeg voor 1 hele pizza.

Ahmad heeft 3/8 en 1/8 pizza en heeft dus genoeg aan 1/2, maar mag ook 2/4, 3/6 of 4/8 pakken (want dat is ook 1/2).

 

Zo gaat het spel door tot alle pizzastukken op zijn en er geen hele pizza meer gevormd kan worden. Degene die de meeste hele pizza’s heeft wint. In het geval van gelijkspel, wordt er gekeken wie de laatste pizza het meest ver af heeft.

 

Regels

Om het spel goed te spelen, zijn er enkele regels.

  • Tijdens het spel wordt er om de beurt een kaart van de stapel gepakt.
  • Als je vastloopt met je pizza’s, mag je een ronde ook gebruiken om een kaart uit je hand weg te leggen. Er kan gekozen worden voor twee opties:
  1. De kaart verdwijnt uit het spel (wordt op de kop op tafel gelegd)
  2. De kaart vormt een nieuwe stapel, waar de andere spelers ook van mogen rapen (dit kan zorgen voor meer uitdaging).
  • Je mag “teveel hebben”, zoals 4/5 pizza en nog 1/2 pizza. Die vormen echter niet samen 1 pizza, maar meer. Je moet dus echt wachten tot je 1 hele pizza kunt vormen (bijvoorbeeld door 1/5 te rapen of door 1/2 te rapen).

 

Download

Download hier de “Pizzeria Frazione” speelkaarten.

 

Laat je weten hoe je het spel vindt? Als je nieuwe ideeën hebt, mag je die altijd delen!

Reageer!