Tafels flitsen met flitsfilmpjes

De tafels oefenen is erg belangrijk. Daarover hebben we op deze website eerder geschreven. De tafels vormen de basis voor het verdere rekenonderwijs in de bovenbouw. De ervaring van veel leerkrachten en ouders leert echter dat het niet vanzelfsprekend is om de tafels te oefenen. Experts zijn het erover eens dat een tafel is geautomatiseerd als het antwoord binnen twee seconden gegeven kan worden.

Wanneer tafels net in geoefend zijn, is het zeker mogelijk om binnen die tijd het juiste antwoord te geven. Echter, als de tafels zijn weggezakt, lukt dit doorgaans niet meer. De tafels van 1, 2, 5 en 10 worden als makkelijke tafels gezien. Die blijven vaak wel redelijk geautomatiseerd. Maar dan zijn er zes tafels over waarbij dat niet het geval is. De tafel van 3, 4, 6, 7, 8 en 9 zijn wat dat betreft erg lastig.

Eens geautomatiseerd is niet altijd geautomatiseerd

Een tafel die ooit goed ingestudeerd is, is dat lang niet altijd. Hoelang denkt u zelf na als u wordt gevraagd hoeveel 8 x 7 is? Langer dan 2 seconden?

Hoe dan ook, het is dus zaak om de tafels te blijven oefenen. Dat kan met de nieuwe reeks aan flitsfilmpjes die we online hebben gezet. Om te beginnen zijn dat zes filmpjes waarin steeds 15 tafelsommen voorbij komen. Ze blijven gedurende drie seconden staan. Dat geeft leerkrachten de optie om:

  • Leerlingen het antwoord op te laten schrijven (wat kan op het bijhorende werkblad);
  • Leerlingen het antwoord te laten opnoemen.

Ook ouders kunnen oefenen met dit materiaal.

Moeilijke tafels geoefend in de tafelmix

Met af en toe een uitzondering worden vooral de ‘moeilijke tafels’ geoefend met de tafelmix flitsfilmpjes. Dat betekent dus de tafels van 3, 4, 6, 7, 8 en 9.

Antwoorden aan het einde

Ieder filmpje eindigt met een overzicht van de goede antwoorden. De tafels kunnen zo nog een keer goed gecontroleerd worden. Voor zowel leerkrachten als ouders is er dan ook de optie om vooruitgang in kaart te brengen. Bekijk het aantal fouten dat nu per filmpje wordt gemaakt en probeer het oefenen uit te breiden. Grote kans dat er over een week of over een maand veel minder fout worden gemaakt. Oefening baart kunst, zeker als het de tafels betreft.

De flitsfilmpjes

De flitsfilmpjes zijn te vinden op een nieuwe afspeellijst van Youtube. Je komt er door op onderstaand filmpje (het eerste flitsfilmpje) te klikken. Lukt dat niet? Klik dan op de link onder het filmpje om naar de volledige afspeellijst te gaan.

> Ga naar de afspeellijst

> Download het werkblad

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter!

Zou u ons willen helpen om meer mensen te bereiken? Deelt u dit bericht dan via sociale media.

Reageer!