Wat veel ouders niet weten is dat het schooladvies VMBO bestaat uit diverse mogelijkheden. Los van VMBO kan een leerling het schooladvies havo of VWO krijgen.

Het VMBO bestaat grofweg uit drie subniveaus. We bespreken ze in dit artikel.

VMBO-advies

Heeft je kind een VMBO-advies gekregen? Dan heeft het ongetwijfeld een van de volgende subniveaus geadviseerd gekregen:

  • Basisberoepsgerichte leerweg (bbl)
  • Kaderberoepsgerichte leerweg (kbl)
  • Theoretisch gerichte leerweg (tl)

Dit zijn de drie vormen van VMBO-advies die in Nederland kunnen worden gegeven. In veel gevallen houdt het in dat kinderen met dit advies naar een zogenaamde dakpanklas kunnen. Dan kunnen ze instromen op hun adviesniveau, maar ook een niveau hoger.

Kinderen met een bbl-advies gaan dan naar een bbl-kbl dakpanplas. Kinderen met een tl-advies kunnen naar een tl-havo dakpanklas.

Basisberoepsgerichte leerweg

De basisberoepsgerichte leerweg is het eerste niveau van het VMBO. Je zit hier aan de basis. Je leert veel in de praktijk. Voor kinderen die niet van leren uit boeken houden, maar wel graag met hun handen bezig zijn is dit een ideale leerweg.

In het bbl krijgen kinderen al op jonge leeftijd de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen door middel van stages.

Het uitstroomniveau van deze kinderen is vaak MBO niveau 2. Zij kunnen dan een vervolgopleiding gaan doen aan het ROC op niveau 2.

Kaderberoepsgerichte leerweg

De kaderberoepsgerichte leerweg richt zich ook voornamelijk op de praktijk. Maar het richt zich wel meer op theorie dan de basisberoepsgerichte leerweg. Ideaal voor kinderen die graag met hun handen werken, maar ook meer te weten willen komen over wat ze doen.

In het kbl wordt ook veel praktijkervaring opgedaan. Sommige middelbare scholen bootsen situaties na, zoals een kantoor, winkel of detailhandel.

Het uitstroomniveau van de kaderberoepsgerichte leerweg is MBO niveau 2 en 3. Zij kunnen dan op dit niveau een vervolgopleiding volgen op het ROC.

Theoretische leerweg

De theoretische leerweg richt zich meer op de theorie dan op de praktijk. Deze kinderen vinden het niet erg om uit boeken te leren en houden zich nog niet heel erg bezig met de praktijk.

Vaak wordt de theoretische leerweg verbonden aan havo, zodat kinderen door kunnen groeien.

Wanneer kinderen hun eindexamen afsluiten om tl-niveau, kunnen zij naar het MBO op niveau 3 en 4. Ook kunnen zij nog een jaar extra leren en een havodiploma bemachtigen.

Wat is het nut van dakpanplassen?

Je hoort veel over dakpanklassen. Een dakpanklas houdt in dat kinderen dan wel op een niveau geplaatst zijn, maar ook proeven van een niveau hoger. Zit je bijvoorbeeld in het TL en ga je naar een TL-Havo dakpanplas? Dan kun je makkelijker doorstromen naar de havo als je dat zou willen.

Deze dakpanklassen zijn er ook voor het bbl, gekoppeld aan kbl en voor het kbl, gekoppeld aan de tl. Informeer bij de middelbare scholen bij jou in de buurt hoe dit geregeld is.

Typen onderwijs

Afhankelijk van je regio en de middelbare scholen, zijn er los van de niveaus nog tal van typen onderwijs. Zo heb je tweetalig onderwijs op het tl, maar ook sport en bewegingsklassen. Kinderen worden op die manier meer uitgedaagd en geprikkeld.