Hoe kun je het beste oefenen voor de Cito-toets?

Veel ouders vragen zich af hoe ze hun kind het beste kunnen helpen bij het oefenen voor de Cito-toets. Er zijn meerdere manieren waarop oefenen van de Cito-toets zinvol en zelfs voordelig kan zijn. In dit artikel aandacht voor de beste manieren om de Cito-toets te oefenen.

Doel

Wie besluit de Cito-toets te oefenen met zijn of haar kind heeft daar doorgaans een doel bij. Oefenen met de Cito-toets dient over het algemeen twee doelen, namelijk
  • oefenen met als doel om hoger te scoren op de Cito-toets en een hoger advies voor het voortgezet onderwijs te krijgen;
  • oefenen met als doel om stress en spanningen weg te nemen.

Er is veel discussie over de Cito-toets oefenen. Veel kritiek komt vanuit de hoek van ouders, die het onzin vinden om kinderen klaar te stomen voor de toets. Die mening komt vooral voort uit het eerste doel. Oefenen met als doel hoger te scoren heeft geen voordeel, want uiteindelijk zal een kind op de middelbare school op zijn of haar niveau worden geplaatst. Ook als de score van de Cito-toets beïnvloed werd door vaardigheden in te oefenen. Maar oefenen om stress en spanningen weg te nemen wordt door veel deskundigen, leerkrachten en ouders wel aangeraden. Het zal ervoor zorgen dat een kind meer zelfvertrouwen heeft gedurende de toets en dat de benodigde vaardigheden en strategieën nog een keer worden herhaald.

Cito-toets oefenen

Als u besluit de Cito-toets te oefenen, is een aantal zaken van belang. Het oefenen heeft, als het goed is, tot doel uw kind meer zelfvertrouwen te geven en weggezakte vaardigheden en strategieën weer even op te halen. Als u dat voor elkaar krijgt is de kans erg groot dat uw kind goed op niveau zal score en het beste zal laten zien op de Cito-toets.

Oefen in een vertrouwde omgeving

In de eerste plaats is het van belang om een vertrouwde omgeving te kiezen. Laat het kind bij voorkeur zelf kiezen waar hij of zij oefent. Het kind is nu niet op school en hoeft ook niet zo behandeld te worden. De Cito-toets oefenen in een vertrouwde omgeving zal tot gevolg hebben dat het kind succes ervaart en plezier beleeft aan het oefenen, waardoor er alleen maar meer motivatie zal zijn. Ook de persoon met wie uw kind oefent kan hierbij een belangrijke rol spelen. In veel gevallen zullen dit ouders zijn. Probeer dan ook een ouder te blijven en niet in de huid van leerkracht te kruipen.

Oefen de Cito-toets met goed materiaal

Op internet is veel oefenmateriaal te vinden voor de Cito-toets. Het grote nadeel is dat verreweg het meeste van dit materiaal ernstig verouderd is en niets toevoegt aan de vaardigheden van uw kind. Goed oefenmateriaal is dus van cruciaal belang. Aan de hand van het oefenmateriaal van Bureau Bijles oefent u alle vaardigheden optimaal en ontvangt u bovendien extra werkboeken die losse vaardigheden, zoals rekenen, taal, spelling en studievaardigheden nog eens uitvoerig behandelen. Wat hierbij erg voordelig is, is dat de vaardigheden en regels in de werkboeken ook nog eens de revue passeren, zodat u uw kind nog meer kunt helpen.

Oefen niet iedere dag

Een overdosis aan Cito-toetsen oefenen zal niet werken en is ook niet aan te bevelen. Oefen het liefst niet iedere dag, maar twee of drie avonden in de week. Eén of twee toetsen per keer zijn dan voldoende en ook nog voor het kind vol te houden. U kunt met uw kind zelf afspraken maken hierover. Onthoud dat het voor kinderen vooral leuk moet zijn om te oefenen. U kunt dit gevoel versterken door onder het oefenen iets lekkers te geven, of een leuk muziekje op te zetten.

Wissel af met leuke dingen doen

Het draait niet allemaal om de Cito-toets. Wissel het oefenen van de toets dan ook af met leuke dingen. Ga er samen met uw kind op uit of kijk een film of speel een spelletje. Kinderen vinden het heerlijk om bezig te zijn en kunnen de afleiding in de maanden januari en februari goed gebruiken.

Conclusie

Oefenen moet vooral een aangename bezigheid zijn, voor uw kind en voor uzelf. Gebruik daarom materiaal dat hier geschikt voor is en waar u van tevoren naar kunt kijken. Het liefst ook materiaal waarbij u de antwoorden heeft, zodat u zelf een inschatting van het aantal opgaven kunt maken. Naast oefenen moet er ook tijd zijn om leuke dingen te doen. Als u deze manieren in uw achterhoofd houdt, kunt u uw kind helpen bij het maken van de Cito-toets.

Reageer!