Programmeren op de basisschool. Het is helemaal van deze tijd dat leerlingen aan de slag gaan met programmeren. Wat is programmeren en waarom moet jouw kind dat leren?

Programmeren

Er is steeds meer werk in de ICT, omdat de ICT steeds meer werk van ons overneemt. Alle computers moeten wel geprogrammeerd worden om datgene uit te voeren waar ze voor zijn aangeschaft. Er is dus veel werk in de programmering.

De verwachting is dat het vak programmeren van eenzelfde belang zal zijn als Engels kunnen spreken. Kinderen die weten hoe je moet programmeren (en dus ook hoe er geprogrammeerd wordt) maken niet alleen gebruik van technische middelen, maar hebben ook inzicht in hoe deze werken.

Kinderen leren programmeren om meerdere redenen:

 • Programmeren leert creativiteit aan;
 • Door te programmeren leer je met problemen omgaan en te kijken naar oplossingen;
 • Het creatief en logisch denken van kinderen wordt aangesproken;
 • Kinderen ontwikkelen ruimtelijk inzicht;
 • Samenwerking is vaak noodzakelijk en zal een gewoonte worden;
 • Programmeren leert je structureren aan, waardoor je overzichtelijk te werk kunt gaan.

Lespakketten

In Nederland zijn diverse lespakketten voor programmeren te vinden. Voordeel is dat deze erg eenvoudig zijn en een perfecte manier om kennis op te doen en uit te bouwen.

Hieronder een overzicht van lespakketten die gebruikt kunnen worden:

 • Bomberbot: lessen met meer dan 300 levels om te leren programmeren;
 • Coderdojo: gratis programmeren;
 • GameKit: bouw zelf een spel met dit programma (is van het Klokhuis);
 • Ko de Kraker: leuk initiatief van Kennisnet, bedoeld voor beginnende programmeurs;
 • Scratch: de basis van het leren programmeren voor kinderen vanaf 8 jaar;
 • Robomind: laat een robot bewegen door hem te programmeren.

Uiteraard zijn er nog veel meer websites en instrumenten om te leren programmeren en het aanbod zal waarschijnlijk nog veel verder uitgroeien.

Veelgstelde vragen over programmeren

Ouders hebben vele vragen over programmeren in het onderwijs. Hieronder hebben we alvast de meest gestelde vragen beantwoord.

Wat zijn je kansen op de arbeidsmarkt wanneer je kan programmeren?

Het verband leggen tussen de technologie en het toepassen daarvan is een belangrijke eigenschap en zal zeker een betere kans op een baan bieden. Er is steeds meer aan programmeren te vinden en ook steeds meer sectoren bieden hier werk in. Momenteel is er een tekort aan mensen die kunnen programmeren en de verwachting is dat hier voorlopig nog veel werk in zal zijn.

Mijn zoon/ dochter wil apps gaan maken, maar is hier werk in te vinden?

Apps zijn applicaties voor op mobiele devices en daar is heel veel vraag naar. Ja, er is werk te vinden in het maken van apps. Cijfers laten zien dat er in Europa meer dan een half miljoen mensen fulltime werken in het ontwikkelen van apps.

Wat zijn de 21e eeuwse vaardigheden?

Lees ons artikel over de 21e eeuwse vaardigheden voor een uitgebreid antwoord op deze vraag.

Zijn andere landen ook zo vooruitstrevend?

In programmeren wordt veel werk verwacht. Nederland is niet het enige land dat zich hierop richt ion haar onderwijs. In Estland is programmeren zelfs een verplicht vak en ook in Engeland zit programmeren intussen steevast in het lespakket.

In de Verenigde Staten (het land van Google en Apple) worden kinderen al op jonge leeftijd in contact gebracht met programmeren. Bekende programmeurs en internetondernemers, zoals Bill Gates (Microsoft) en Mark Zuckerberg (Facebook) dragen hierin hun steentje bij.