Speel Ganzenbord met de tafels

Tafel ganzenbord spelen

Download Tafel Ganzenbord om samen met kinderen nog beter te oefenen voor de tafels. Het belang van de tafels wordt helaas op veel scholen onderschat. De ervaring laat zien dat kinderen die eenmaal hun tafeldiploma op zak hebben, nauwelijks nog de tafels oefenen. Het gevolg is dat de tafels verdwijnen en niet meer geautomatiseerd zijn. Daarmee komen kinderen later in de knoei met staartdelingen, cijferen en rekenen met verhoudingen (breuken, procenten). De tafels vormen een te belangrijke basis.

Het blijven oefenen van de tafels kan makkelijk in een paar minuten per dag. Eerder ontwikkelden we flitsfilmpjes en schreven we een artikel over allerlei leuke spelletjes die helpen om de tafels te automatiseren. Lees hierover in het leercentrum over tafels oefenen.

Het Tafel Ganzenbord is nieuw.

Het idee is simpel: ganzenbord, maar dan met de tafels. Het gewone ganzenbord is een eenvoudig, maar leuk spel. De klassieke opdrachten zijn vervangen door tafelopdrachten (noem een tafel die het antwoord 81 heeft, noem de tafel van 6 achterstevoren op, wat is 6 x 7?) en daarmee ideaal geschikt voor leerkrachten en ouders die kinderen willen helpen de tafels te onderhouden.

Het spelbord, de kaartjes en de spelregels zijn te downloaden via onderstaande link. Het enige dat u nog nodig heeft zijn pionnen (maar paperclips, vullingen, gummetjes en andere typische klassenmaterialen volstaan ook) en een dobbelsteen. Het mooiste is om het spelbord en de kaartjes te lamineren. U kunt er zoveel uitprinten als u wilt, zodat de hele groep tegelijk aan het spelen kan zijn.

We horen graag wat u van het spel vindt en of u aanbevelingen ter verbetering heeft. Laat dus gerust een reactie achter. Als u het materiaal mooi vindt, wilt u ons dan helpen om het te delen met zoveel mogelijk mensen? Bijvoorbeeld door het te delen via sociale media of door het op de website van uw school of uw persoonlijke blog te benoemen.

Download

Reageer!