Sint-cadeau: Close reading voor thuis. Waar is Sint?

Close reading is aan een opmars bezig. Steeds meer leerkrachten kiezen ervoor om de tactiek van close reading los te laten op hun lessen begrijpend lezen. Momenteel zijn er nog weinig handreikingen voor, maar de effecten van close reading zijn verbluffend.

Om ouders thuis kennis te laten maken met close reading, delen we deze gratis les voor groep 3, groep 4 en groep 5. Een tekst in het thema van Sinterklaas die ouders kennis laat maken met de kracht van close reading.

Wat is close reading?

Close reading is de verdiepende vorm van begrijpend lezen. Maar in plaats van enkel en alleen een tekst lezen en er vragen over beantwoorden, duiken kinderen in meerdere sessies de tekst in. Diverse lagen van de tekst worden daarbij bestudeerd. Dat zorgt ervoor dat kinderen kritischer naar een tekst gaan kijken, tussen de regels door kunnen lezen en sneller en makkelijker hoofd- en bijzaken kunnen onderscheiden.

Close reading gaat niet ten koste van het begrijpend lezen. Want alle strategie├źn van begrijpend lezen komen gewoon aan bod, zoals:

  • Hoofdgedachte van een tekst bepalen
  • Bijzaken van hoofdzaken onderscheiden
  • Meningen en feiten van elkaar onderscheiden
  • Tekstsoorten, -vormen en -doelen bepalen
  • Signaalwoorden kunnen aangeven
  • Verwijswoorden kunnen aanwijzen
  • Het doel van de schrijver kunnen bepalen

Jong geleerd…

Close reading kan al jong beginnen. Zelfs in de kleuterklas wordt al gewerkt aan voorbereidende manieren van close reading, door bij het voorlezen de focus anders te leggen. Hoe jonger een kind close reading aanleert, hoe meer profijt het er van zal hebben.

Tijd om kennis te maken met close reading

Ouders die kennis willen maken met close reading of scholen die zoeken naar materiaal dat ouders thuis kunnen maken, zijn hier aan het juiste adres. Samen met onze tekstschrijver hebben we een lessenserie van drie lessen gemaakt binnen het thema Sinterklaas. De tekst is bedoeld voor kinderen in groep 3, groep 4 en groep 5. De lessen kunnen door ouder en kind samen worden gemaakt.

Download de teksten en de antwoorden via deze map en ga aan de slag!

Waar blijft Sint? Close reading oefenen met je kind? Speciale les voor groep 3, groep 4 en groep 5.

Werkwijze

Plan drie momenten in om deze tekst door te nemen. Het kan ook achter elkaar, maar voor jonge kinderen is dat misschien wat intensief.

Lees de tekst eerst goed door en laat je kind aantekeningen maken of woorden omcirkelen die het nog niet snapt. Er wordt nu kennisgemaakt met de tekst. Daarna volgen de sessies.

Iedere sessie gaat over een andere invalshoek. Sessie 1 gaat over de opzet van de tekst en het globale lezen, sessie 2 gaat over de diepere betekenis en de inhoud van de tekst en sessie 3 gaat over de auteur en gekozen vorm van de tekst.

Antwoorden kunnen genoteerd worden onder de vraag, maar het is belangrijk om ook in de tekst zelf de antwoorden te arceren. Dat kan met een kleurtje of met een potlood onder de tekst.

Reageer!