Redactiesom: Een panda in de dierentuin

Redactiesommen zijn verhaaltjessommen. Het zijn typische sommen, want anders dan de kale som, moeten leerlingen eerst de som uit het verhaaltje zien te halen. Dat kan verkeerd gaan, als leerlingen de som niet goed begrijpen. Begrijpend lezen is dus een vaardigheid die bij deze sommen goed ontwikkeld moet zijn.

Wat is het verschil tussen een redactiesom en een kale som?

Het beste kunnen we het verschil laten zien aan de hand van een voorbeeld. De kale som 17 + 14 = laat zich in een redactiesom als volgt verpakt zien:

Oma komt op visite. Ze geeft Paul € 14 voor zijn rapport. In zijn spaarpot zit al € 17. Hoeveel euro heeft Paul nu in totaal?

Maar een redactiesom rondom de som 17 + 14 kan natuurlijk ook heel anders omschreven worden. Bijvoorbeeld:

In de bus zitten 17 mensen. Bij de volgende halte stappen er nog 14 mensen in. Hoeveel mensen zitten er nu in de bus?

 

Redactiesommen oefenen

Redactiesommen oefenen kan leerlingen helpen om deze sommen beter onder de knie te krijgen en om de som sneller uit het verhaaltje te filteren.

Omdat veel ouders onze website bezoeken, willen we een uitgebreide redactiesom neerleggen. Zo kunt u als ouder ervaren wat een redactiesom allemaal aanroept qua strategieën en vaardigheden.

 

Een panda in de dierentuin

De Chinese overheid is heel voorzichtig in het ‘cadeau doen’ van haar pandaberen. Alleen dierentuinen in bevriende landen komen hiervoor in aanmerking. En ook alleen wanneer er uiterst zorgvuldige voorbereidingen zijn getroffen.

In Nederland komen er eindelijk twee panda’s in de dierentuin. Maar dat brengt nogal wat kosten met zich mee, namelijk:

Maandelijkse kosten

  • Voeding: € 15.670
  • Verzorging: € 9.200
  • Gezondheid: € 1.900

Daarnaast krijg je een panda niet echt ‘cadeau’, maar wordt er een huur verwacht van € 120.000 per maand aan de Chinese regering.

Over deze huur worden ook nog eens allerlei vage belastingen geheven van 13,5% in totaal.

 

Inkomsten uit bezoekers

De directeur van de dierentuin wil de komst van de panda dan ook goed laten doorberekenen. Hij vraagt zijn boekhouder wat de inkomsten per jaar zijn. Deze geeft hem de gegevens van de afgelopen drie maanden:

  • In maart: 92.700 bezoekers
  • In april: 122.827 bezoekers
  • In mei: 127.928 bezoekers

Gemiddeld levert een bezoeker € 3,50 per persoon op. Dit is de winst die wordt gemaakt op zowel de entree als eventuele aankopen in het park (souvenirs, restaurant). Hier zijn de kosten voor personeel en onderhoud dus al van af.

De directeur vermoedt dat er genoeg geld binnenkomt om de panda’s te onderhouden. Het gaat veel geld kosten, maar het levert ook veel nieuwe bezoekers op.

 

De som

Hoeveel bezoekers zijn er per maand nodig om in ieder geval de kosten voor de panda eruit te krijgen?

A 41.935

B 40.126

C 46.563

D 47.583

 

Win een bezoekje aan de dierentuin!

Weet jij het antwoord? Like dit bericht via Facebook en laat een reactie achter via het schermpje hieronder. Onder de goede antwoorden worden twee entreekaartjes voor een dierentuin verloot.

 

2 Comments

  1. Imrane aaliu november 24, 2016
  2. Imrane aaliu november 24, 2016

Reageer!