Tafels oefenen met leuke spelletjes

De tafels oefenen is van belang. Daarover schreven we een uitgebreid artikel. De tafels staan aan de basis van het verdere rekenonderwijs van kinderen. Cijferen, delen, rekenen met breuken en rekenen met procenten zijn voorbeelden van strategieën en leerlijnen waarvoor een goede beheersing van tafels een voorwaarde is.

Na het behalen van een tafeldiploma mag het oefenen van tafels niet vergeten worden. Het is juist zaak om de tafels in de praktijk te blijven brengen? Wat dat betreft is het te vergelijken met een rijbewijs en een zwemdiploma. Dat moet je ook blijven doen om de kwaliteit hoog te houden.

Gelukkig hoeft het oefenen van de tafels helemaal niet saai te zijn. Hieronder een paar leuke spelletjes die je kunt doen om de tafels te blijven oefenen.

 

Tafel memory

Print dit pdf-bestand uit voor tafel memory. Gebruik twee kleuren papier. Op één vel staan de antwoorden, op een ander vel staan de sommen. Knip ze uit en draai de kaarten om. Ga op zoek naar matches. Hiermee kunnen moeilijke tafels op een leuke manier worden geoefend.

Vier op een rij met tafels

Print dit spelbord en deze kaarten uit en speel vier op een rij met tafels. Je hebt hier twee gekleurde pionnen en potloden/ stiften voor nodig. Je kunt het spel zowel één tegen één als twee tegen twee spelen.

De eerste speler begint. De speler mag de pionnen op twee verschillende cijfers op de cijferkaart zetten. Deze twee cijfers vormen een tafel. Het antwoord op die tafel mag de speler doorstrepen op zijn of haar speelkaart.

Nu mag de tweede speler. Deze mag één pion verzetten, waardoor een andere som ontstaat. Speler twee mag de som maken en het antwoord wegstrepen.

De speler die als eerste vier op een rij heeft (horizontaal, verticaal of diagonaal) wint.

 

Dobbelstenenspel

Met twee dobbelstenen kun je ook prima de tafels oefenen. Het gaat dan om de tafels tot en met 6 en niet verder dan 6, want zes ogen maal zes ogen is het maximale. Je kunt er ook voor kiezen om drie dobbelstenen te pakken en de tafels tot 12 te oefenen.

Dobbelstenen en tafels oefenen

 

Tafelbingo

Een leuk spel om met meerdere kinderen te spelen is tafelbingo. Schrijf de antwoorden van de tafels (let op: er zijn ook cijfers tot en met de 100 die niet in de tafels voorkomen!) op een bingokaartje (klik hier voor een pdf met lege kaarten en hier voor een pdf met volle kaarten) en lees zelf enkele tafels op. De antwoorden mogen worden weggestreept. De speler die als eerste zijn kaart vol heeft, is de winnaar.

 

Tafels oefenen hoeft niet saai te zijn

Het belangrijkste om te doen bij het oefenen van de tafels is ervoor zorgen dat kinderen het leuk blijven vinden. Leuke opdrachten stimuleren hen om te blijven spelen en zo hoeven ze niet eens in de gaten te hebben dat ze eigenlijk educatief bezig zijn. Deze spelletjes kunnen daarbij helpen. Heb jij zelf nog andere ideeën? Laat dan een reactie achter! We vinden het leuk om nieuwe tafelspelletjes te ontdekken.

Reageer!