Waarom “Fruitdagen” zo goed zijn

Misschien is de term “Fruitdag” al bij je bekend. Zo niet, dan kan het zijn dat de termen “Gezonde Tussendoortjes”, “De Gezonde Hapjes Dag” of “Appel Mag Dag” gebruikt worden op school. Hoe dan ook, fruitdagen zijn heel goed voor je kind. We leggen je graag uit waarom scholen de fruitdag hebben geïntroduceerd.

 

Lastig hoor, al die eisen

Het is begrijpelijk dat je eerste reactie op “We gaan een fruitdag houden” niet al te positief was. Want de school stelt al eisen genoeg. En dan nu ook nog eens een fruitdag? Waar moet je dat fruit vandaan halen en waarom mogen ze alleen maar water drinken? Misschien lust je kind dat wel helemaal niet!

Toch is het belangrijk om de goede boodschap aan je kinderen door te geven. Fruitdag is een uiterst gezond initiatief dat door alle ouders omarmd zou moeten worden.

 

Waarom fruit?

Al  een groot aantal jaren besteedt de Nederlandse overheid veel aandacht aan gezondere voeding bij kinderen. Dat komt omdat de cijfers voor overgewicht en obesitas de pan uit reisden. Het is algemeen bekend dat kinderen die overgewicht ontwikkelen, daar nauwelijks meer wat aan kunnen doen als ze volwassen zijn.

Om de algemene gezondheid te verbeteren zijn fruitdagen geïntroduceerd. Deze liggen in dezelfde lijn als waarom veel gemeenten al sportmiddagen laten organiseren voor scholen en waarom je op veel brede scholen gratis mee kunt doen met bijvoorbeeld judolessen, karateklassen of tennislessen.

De basisschool is de perfecte plek om een gezondere leefstijl te beginnen. Kinderen zitten vijf dagen per week op school, ze hebben er contact met andere kinderen en als zij zien dat het normaal is om gezond te eten, zullen ze dat ook meer vanzelf gaan doen.

 

Overheidsinitiatieven

Heeft de school de fruitdag aan ouders uitbesteed? Dan kan het zijn dat je de volgende nadelen ondervindt:

  • Je moet iedere week fruit in huis halen om mee te nemen naar school;
  • Kinderen moeten fruit leren eten, omdat ze dat niet gewend zijn;
  • Kinderen vinden het niet lekker;
  • Een flesje water vind je te karig;
  • Fruit is te duur.

 

Ondanks deze nadelen zal een fruitdag wel ten goede komen aan de gezondheid van je kind. Ook lessen van programma’s als Ik Eet Het Beter en de Klassenlunch worden op school uitgevoerd, met het doel kinderen te leren over gezonde voeding.

Het punt dat fruit vaak veel duurder is dan een ongezonder tussendoortjes, wil niet zeggen dat je geen goedkoper fruit kunt vinden. Een zak appels kun je voor anderhalve euro kopen. Goed, het zijn dan geen aardbeien, maar het is wel fruit.

 

Schoolfruit

Ondanks deze punten nog steeds geen vrede met fruitdag? Kaart dan op school de organisatie en website Schoolfruit eens aan. Dit initiatief brengt het fruit iedere dag vers naar de school. Kinderen krijgen zo ook fruitsoorten te proeven die ze normaal niet zo snel zouden eten en het fruit wordt over alle leerlingen verdeeld.

Reageer!