Oh nee, de hoofdluis is weer terug!

Eens in de acht tot tien weken hangt er op veel scholen het waarschuwende bordje “Pas op! Hoofdluis ontdekt!”

Scholen zijn dé perfecte plek om een hoofdluisepidemie te starten, want kinderen zijn continu met elkaar in contact en luizen springen moeiteloos van het ene hoofd over naar het andere. Of ze springen van de ene jas in de andere.

Zeker in kleutergroepen en bij jonge kinderen, maar ook nog in de bovenbouw, is hoofdluis een ware plaag. Een paar dingen die je moet weten over en die je kunnen helpen tegen hoofdluis.

 

Hoofdluis is niet vies

Het woord ‘luis’ alleen al klinkt vies, maar we willen wel benadrukken dat hoofdluis niet per definitie voorkomt bij vieze kinderen. Hoewel het makkelijk gezegd is, hoef je je niet te schamen voor hoofdluis. Sterker nog: hoofdluis komt net zo goed voor bij kinderen die dagelijks onder de douche staan dan bij kinderen die misschien één tot twee keer in de week douchen.

De hoofdluis voedt zich met bloed en kan dus leiden tot jeuk op het hoofd. De luizen planten zich razendsnel voort en de neten komen makkelijk uit op een broeierig, vochtig en lekker warm hoofd.

 

Help, mijn kind heeft luizen!

Er zijn verschillende adviezen gegeven over wat te doen bij luizen. Hoewel kammen het beste werkt, kan het geen kwaad om de luizen te bestrijden door knuffels, speelgoed, beddengoed, jassen en andere kleding heel goed te wassen tot alle neten en luizen door zijn. Kammen moet je dagelijks een minuut of tien doen door nat gemaakt haar (eventueel met een antiluizenspray) om de luizen en de neten te verwijderen. Voor deze handeling zijn speciale luizenkammen te verkrijgen, die de neten nog beter uit het haar kunnen filteren.

Er zijn verschillende sprays te vinden. Het is een beetje afhankelijk van je eigen opvattingen of je daar gebruik van maakt. Het zal wel sneller tot effect leiden, maar het is niet noodzakelijk.

Het is ook handig om met je kind af te spreken dat hij uit de buurt van andere kinderen blijft. Op die manier blijft de plaag beperkt en heeft niet binnen de kortste keren iedereen in de klas last van luizen. Al is dat natuurlijk altijd lastig, zeker als je graag met andere kinderen speelt

 

Luizencontrole op school

Als de school een streng anti-luizenbeleid heeft vindt er een luizencontrole plaats op school. Worden er bij jouw kind luizen gesignaleerd? Dan wordt dat – als de school professioneel genoeg is – discreet aan jou medegedeeld. Meestal krijg je dan ook wat tips op papier om het probleem zo snel mogelijk te bestrijden.

Wil je weten of de school van jouw kinderen staat in een plaats waar momenteel veel luizen zijn gesignaleerd? Bekijk dan de website www.luizenradar.nl. Hier kun je per regio een duidelijk overzicht krijgen van de luizenpopulatie.

 

Conclusie

Luizen lijken zich graag op de houden op de basisschool en dat is niet gek, want daar komen veel kinderen. De plaag kan zich zo snel verspreiden. Kammen met een speciale luizenkamp helpt het beste, maar voor de zekerheid is het goed om ook spullen goed te wassen. Voorkom dat de plaag zich verder verspreidt door je kind uit de buurt van andere kinderen te laten spelen.

Reageer!