Wil je de Boom-toets oefenen met je kind op de basisschool? De Boom-toetsen maken onderdeel uit van het Boom LVS, een van de leerlingvolgsystemen waar de basisschool uit kan kiezen om de ontwikkeling van kinderen in kaart te brengen.

Hoe zinvol is de Boom-toets oefenen met je zoon of dochter? En welke oefenboeken zijn hiervoor het meest geschikt? We leggen het je allemaal uit in dit artikel.

Wat is de Boom-toets?

De Boom-toets is een toets uit het leerlingvolgsysteem. Deze toets wordt twee keer per jaar afgenomen vanaf groep 3 tot en met groep 8. Het doel van de Boom LVS-toetsen is het overzicht bewaren en de ontwikkeling van een individueel kind en een complete groep monitoren.

Boom LVS-toetsen

Afhankelijk van de uitslag van de Boom-toets kan het onderwijs op groepsniveau of op individueel niveau beter worden afgestemd op de behoeftes.

Kinderen en  groepen die hoger scoren dan de gemiddelde lijn kunnen extra worden uitgedaagd, terwijl kinderen onder het gemiddelde worden geholpen met extra instructie. Kinderen die goed meekomen op de gemiddelde lijn volgen doorgaans het reguliere plan.

Inhoud Boom LVS

Boom is een van de leerlingvolgsystemen die basisscholen kunnen kiezen. De inhoud van het Boom LVS is als volgt:

  • Rekenen en Wiskunde (groep 3 tot en met 8)
  • Rekenen en Wiskunde met contextsommen (groep 6 tot en met 8)
  • Hoofdrekenen (groep 3 tot en met 8)
  • Begrijpend lezen (groep 4 tot en met 8)
  • Spelling (groep 3 tot en met 8)
  • Technisch lezen (groep 3 tot en met 8)

Wanneer zijn de Boom-toetsen?

Scholen worden vrijgelaten in de afname van de Boom-toetsen. Boom LVS beschikt over een voorbeeldkalender die een school kan gebruiken om de toetsen af te nemen. Meestal sluiten basisscholen aan bij de afnamemomenten van andere LVS-toetsen, omdat deze een duidelijke tijdlijn bieden en de onderwijstijd dan goed benut kan worden.

De eerste toetsen worden afgenomen in december/ januari (midden in het lopende schooljaar), de tweede toetsen in mei/ juni (aan het einde van het schooljaar). Zo ontstaan ook de term Midden en Eind voor de Boom LVS-toetsen.

Het kan zijn dat, door omstandigheden, voor andere afnamemomenten wordt gezorgd. Doorgaans kan een toets pas worden afgenomen als kinderen een bepaalde hoeveelheid onderwijs hebben gehad. Het is immers niet wenselijk onderdelen te toetsen die nog niet zijn aangeboden in de les.

Score Boom-toets en schoolniveau

Bij de Boom LVS-toetsen wordt gerekend met een percentiel van 0 tot 100, waarbij geldt: hoe hoger de score, hoe beter de toets is gemaakt. Nu is het niet zo dat alle kinderen uiteindelijk 80% of hoger moeten scoren. Het gaat er vooral om dat er een groei te zien is.

De Boom toetsscores worden dan ook naast de referentieniveaus van het onderwijs gelegd. Afhankelijk daarvan wordt actie ondernomen door de school, bijvoorbeeld door extra in te zetten op instructie of bijles.

Niveaus op de basisschool

Bij de referentieniveaus wordt van een fundamenteel niveau (f-niveau) en een streefniveau (s-niveau) uitgegaan. Het niveau 1f is het niveau dat elke leerling in het basisonderwijs moet halen om goed uit te stromen. Los van het 1f niveau bereiden basisscholen ook voor op 1s.

Op het voortgezet onderwijs groeit dit door naar 2f tot en met 4f.

Toch kunnen kinderen op de Boom LVS-toets al 2f laten zien. Dit is een teken dat ze sterk zijn in bepaalde vakken en kan leiden tot extra uitdaging op de basisschool, of vervroegde doorstroom. Dit alles in overleg met ouders.

Doorgaans stromen leerlingen met hogere f-scores hoger uit in het voortgezet onderwijs, waarbij met name de scores voor rekenen en begrijpend lezen bepalend zijn.

In onderstaand overzicht is een uitslag van meerdere Boom LVS-toetsen voor rekenen te zien, waarbij gekeken wordt naar de referentieniveaus.

Hoe verhoudt de Boom-toets zich tot de referentieniveaus 1F en 1S?

Hierin is te zien dat de leerling in kwestie tijdens de eerste en tweede toets (Begin en Midden) ‘naar 1F’ scoort en bij de laatste toets een enorme sprong maakt en ‘1F’ haalt. De Romeinse cijfers in het laatste val laten in de eerste twee toetsen nog een uitstroom vmbo-tl zien, in de laatste een uitstroom havo (afhankelijk van het vak dat getoetst wordt).

Doorstroomtoets en Boom LVS

Kinderen in groep 8 maken de doorstroomtoets. Boom heeft geen eigen doorstroomtoets ontwikkeld, zoals andere aanbieders van een leerlingvolgsysteem wel hebben gedaan.

Boom sluit wel aan bij de andere aanbieders. Als scholen het Boom LVS gebruiken, maken zij dus gebruik van een andere doorstroomtoets. Dat kan elke van de zes doorstroomtoetsen zijn, namelijk:

  • De Route 8 doorstroomtoets
  • Leerling in Beeld
  • IEP doorstroomtoets
  • DOE-toets
  • Dia doorstroomtoets
  • AMN doorstroomtoets

Wat betreft de advisering naar het voortgezet onderwijs wordt gekeken naar alle toetsen die in het Boom LVS zijn opgenomen, maar ook naar de doorstroomtoets.

Definitief schooladvies

De meeste kinderen krijgen in groep 7 een voorlopig schooladvies. In geval van de Boom-toetsen zal dat advies zijn gebaseerd op de Boom LVS-toetsen voor rekenen en begrijpend lezen (en in mindere mate spelling) die tot en met groep 7 zijn gemaakt.

In groep 8 kan een tweede advies worden gegeven, maar dat is pas definitief te maken nadat de doorstroomtoets is afgenomen.

Ongeacht welke doorstroomtoets de school kiest, als de score op de doorstroomtoets hoger is, zal ook het toetsadvies van de doorstroomtoets hoger liggen. Scholen moeten dan in overweging nemen of ze een kind alsnog hoger laten uitstromen. Dit gebeurt vaak in overleg met de ouders. Voor ouders is dit een reden voor de Boom-toets oefenen.

Boom-toets oefenen

Ouders willen graag de Boom-toets oefenen met hun kind, omdat ze bang zijn dat kinderen anders achterstanden oplopen. Zeker in de huidige onrustige tijden, met lerarentekorten en kwalitatieve achteruitgang van het onderwijs, kiezen steeds meer ouders ervoor een vinger aan de pols te houden.

Oefenen voor de Boom LVS-toetsen?

De belangrijkste redenen voor samen met je kind de Boom-toets oefenen zijn de volgende:

  • Meer zekerheid over de prestaties van je kind op school;
  • Direct controle op de prestaties en ingrijpen indien dat nodig is;
  • Met de Boom-toets oefenen bouw je aan zekerheid bij kinderen;
  • Het verminderen van toetsstress;
  • Wegwerken van opgelopen achterstanden in het verleden;
  • De Boom-toets oefenen voorkomt dat achterstanden groter worden;
  • Controle op het uiteindelijke schooladvies voor de middelbare school.

Je kan de Boom-toets thuis oefenen met behulp van degelijk oefenmateriaal.

Oefenboeken voor de Boom LVS-toets

Wil jij de Boom-toets oefenen met je zoon of dochter? Dan is het belangrijk om goed oefenmateriaal in huis te halen. Op internet is veel oefenstof te vinden, maar niet alles is geschikt om de Boom LVS-toetsen mee te oefenen.

Goed oefenmateriaal bootst het werkelijke toetsmateriaal zo goed mogelijk na. Dat betekent dat zowel de opstelling van opgaven als de teksten voor begrijpend lezen voldoende ruimte bieden om te oefenen.

De oefenboeken van Toetsmeester.nl komen tegemoet aan deze eis. Hieronder tref je een overzicht van de beschikbare boeken voor de Boom LVS-toetsen. Door de link te volgen kom je uit op de pagina met meer informatie over het betreffende oefenboek.

Boom-toets oefenen