Hoe leer ik mijn kind plannen?

Plannen is voor veel kinderen erg lastig. Ouders lopen hier vaak tegenaan. Zeker wanneer kinderen naar de middelbare school gaan, doen zich problemen voor die te maken hebben met plannen. Wanneer een kind niet in staat is om te plannen zal het vergeten huiswerk te maken of een toets te leren. Hoe leer je je kind nu plannen? In dit artikel geven we je een aantal tips.

 

Basisschool

Het beste is om al op de basisschool te beginnen met plannen. Als je geluk hebt, doet de leerkracht van je kind dit al. Je kind zal dan een agenda moeten hebben om huiswerk te noteren. Doet de leerkracht dit niet? Dan kun je als ouder zelf het initiatief nemen en je kind aanzetten tot het bijhouden van een agenda.

Voor jezelf is het belangrijk dit een paar weken consequent door te nemen. Bijvoorbeeld elke dag even kijken of er iets is bijgeschreven en controleren of er ook daadwerkelijk toetsen of huiswerk zijn.

Naarmate dit automatisme erin slijpt, zal je hier minder omkijken naar hebben.

 

Agenda

Er zijn veel leuke, vlotte schoolagenda’s te vinden. Laat je kind zelf een agenda kiezen. Hij of zij moet het er immers mee doen.

Zorg er wel voor dat je een agenda hebt met voldoende ruimte. Een weekoverzicht is in principe genoeg. Een dikke agenda waarop je per dag informatie kwijt kunt, is niet iets voor op school. Het wordt dan al snel een puist van een naslagwerk, waar geen enkel kind zin in heeft om door te bladeren.

 

Sluit weken af

Je kunt weken makkelijk afsluiten en de agenda direct op de juiste pagina openslaan, als je bijvoorbeeld gebruik maakt van een elastiekje of een paperclip. Zo hoeft het geen tijd te kosten om een agenda te trekken en erin te schrijven.

Ook houd je het op die manier overzichtelijk.

 

Plan ook buiten school

Heeft je kind echt moeite met het plannen van schoolwerk? Plan dan ook zaken die buiten school plaatsvinden. Een sportwedstrijd? Laat het noteren. Tandartsbezoek? Laat het opschrijven? Familieweekend? Ook die kan er prima in. Op die manier leert je kind sneller dat het makkelijk is om afspraken bij te houden door ze allemaal op te schrijven.

 

Methode voor plannen

Wanneer je er echt niet uitkomt en je kind op geen enkele manier lijkt in te zien hoe het plannen in zijn werk gaat, kun je ervoor kiezen om een methode plannen aan te schaffen. Die zijn er voor particulieren, maar ook voor scholen. Je kunt dan ook altijd de hulp van de leerkracht inschakelen als je ervaart dat je kind hier op de basisschool tegenaan loopt. Op de middelbare school is het planprobleem al zo bekend dat er soms speciale klasjes zijn om te leren plannen. Informeer hiernaar bij de mentor.

 

Conclusie

Plannen is een vaardigheid die kinderen zich vrij snel eigen kunnen maken, mits ze het nut ervan inzien. Als ouder kun je hier veel invloed op uitoefenen. Wanneer de gewone tips niet werken, kun je altijd overwegen de hulp van een leerkracht, mentor of planmethode in te zetten.

Reageer!